Friday, May 13, 2005

Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari - Biodata

I've waited so long to know more about this generous person; the way he grew up.
There are so many inspiring poems, profound thoughts about spiritual people whose religion different than mine collected in here. Finally, here's one of my own, in terms of common ethnics too.
When he first made himself public during the Double Rail project (MMC and Gamuda), everyone wondered who he is and where could this individual get all his money. The first thing I heard was that he started as a rice smuggler up North. So... how many rice smugglers had managed to obtain Tan Sri'ship or a millionaire title I wonder.
Negative thoughts always go towards people (mostly politicians) who gets rich within a single generation. Somehow something tells me to research more and make my own conclusion as this man doesn't talk like a politician and does not move like one too.
Hope you'd get inspired along the way.
*****
Syed Mokhtar's Biodata in his own words in B. Malaysia.

Umur - 53 tahun
Pendidikan - SPM
Mula berniaga - 19 tahun (jual beli lembu dan kerbau)
Nilai dirinya -RM1,425 juta
Ke 7 terkaya di Malaysia
Ke 32 terkaya di Asia Tenggara (Forbes)
Antara syarikat miliknya - MMC, Pelabuhan Tg. Pelepas,
BERNAS, Gardenia, DRB-HICOM dan Bank Muammalat
Kereta - Proton Perdana

Sumbangan sosial -Yayasan Al-Bukhary, institusi pengajian untuk 3,000 pelajar, Muzium Kesenian Islam, Kompleks Al-Bukhary, menaja kelas tuisyen untuk pelajar Melayu, pengindahan Masjid Negara, sumbangan RM1 juta untuk Tabung Tsunami dan menaja setiap tahun penghantaran rakyat Malaysia yang tak mampu untuk tunaikan haji.

Bagaimana sumbangan sosialnya bermula - Bila mana ibunya menyuruh memberikan sebahagian elaun (RM750.00) pertamanya sebagai pengarah syarikat beras kepada jiran yang susah. Sebahagian lagi (RM750.00) ibunya simpan. Selain itu, ibunya juga menyuruh beliau menghantar lampu kerosen ke surau-surau untuk menerangi kegiatan sepanjang malam bulan Ramadhan. Dari situ bermulalah pembentukan peribadi dan pemikiran Syed Mokhtar yang kita kenali hari ini.

1. Ada sebab kenapa saya bekerja seperti tiada hari esok. Agenda sosial dan kerja-kerja kemasyarakatan itulah antara sebabnya. Saya mahu meninggalkan warisan untuk anak bangsa yang kekal berpanjangan

2. (berkenaan know who) Bangsa lain tak mengapa tapi orang Melayu kena berdamping dengan orang politik sedikit-sedikit. Tapi masalahnya kita tidak mahu melalui kesusahan; banyak yang mahu senang dengan mendampingi orang politik semata-mata.

3. Tiada apa-apa rahsia. Saya ini hamba Allah biasa, budak dangau macam saudara semua juga. Tuhan jadikan manusia ini sama sahaja. Proses kematangan saya yang membezakannya. Saya percaya sesiapa pun boleh menjadi apa sahaja asalkan mereka berusaha dengan tekun. Tetapi tentulah ia memakan masa. Tiada jalan singkat.

4. Saya mengenali kekuatan dan kelemahan saya. Apa yang tidak mampu buat saya akan minta orang lain tengok-tengokkan. Saya melalui jalan yang susah tapi itulah jalan yang kekal.

5. Kita perlu menggunakan kepakaran mereka (bangsa Cina) kerana mereka jauh lebih maju dan mahir daripada kita. Apa yang kita kurang faham kita berkongsi dengan tujuan untuk belajar dengan mereka. Apabila sudah faham baru kita boleh menjaga kepentingan kita.

6. Saya sedih melihat sistem sekolah pondok di Kedah. Saya ada cita-cita mahu memodenkan sekolah pondok. Kita kena maju.

7. Saya terlibat dalam perniagaan ini kerana saya tiada pilihan lain.

8. Untuk memajukan perniagaan, memang kena banyak sabar dan kuat berusaha.

9. Tidak ada jalan singkat. Saya belajar tentang perniagaan ini sejak kecil lagi dan saya juga biasa kena tipu.

10. Saya pun suka kemewahan. Saya pun suka tengok dunia, ke Tokyo, New York dan London. Saya pun suka pakai baju elok. Tapi kita hendak bermewah setakat mana, hendak pakai baju banyak mana, hendak tidur dalam berapa rumah satu malam, hendak makan pun sampai larat mana ?


11. Dalam hidup ini kita sebenarnya tidak ada status; ada masa di atas, ada masa di bawah.

12. Ketika Allah memberika kemewahan, kita kena turun ke bawah, tengok mana-mana yang boleh dibantu. Allah beri rezeki melalui kita untuk kita tolong orang lain. Rezeki itu bila-bila masa dia boleh ambil balik. Jika ada orang korporat Melayu yang tidak mahu turun ke bawah mungkin kerana bayangan duit itu lebih kuat daripada yang lain.

13. Korporat Cina turun ke bawah membantu. Orang Cina ada pelbagai persatuan. Kita tidak ada; kalau ada pun berpecah. Orang Melayu kita tidak mahu bekerjasama kerana perasaan dengki menguasai diri. Sudahlah tak mahu berusaha, apabila orang lain berusaha mereka
marah

14.Saya ada emotional attachment kepada agama, bangsa dan ummah. Saya bukan individualistik. Diri saya tidak penting. Pangkat dan gelaran ini kepada saya tidak mustahak.

17. Saya sedih media tonjolkan saya begini. Saya malu kerana orang Cina kaya beratus-ratus kali ganda daripada saya. Tapi saya tahu orang Melayu kalau hendak berjaya kena kerja kuat tidak kira siang malam. Kita ada kekuatan yang tuhan beri melebihi daripada bangsa lain. Tetapi untuk maju kita perlu berusaha

18. Saya asal daripada tidak ada apa-apa. Apa yang saya tidak tahu saya belajar, minta tolong daripada orang. Saya tidak malu. Saya bukannya mencuri. Saya usaha sendiri. Sikap pemalas dan pemalu ini yang orang Melayu kena atasi. Kita kena berani kerana benar. Apabila kita dapat keuntungan dan rezeki lebih, bolehlah kita menolong orang.

19. Kaya itu bukanlah kepada diri sendiri. Kaya itu adalah kepada kumpulan perniagaan ini, kepada bangsa dan kepada orang ramai. Saya hanya memegangnya untuk sementara sahaja.

20. Saya tiada keinginan untuk menyimpan kekayaan ini untuk anak dan isteri. Duit ini tidak akan kekal. Saya percaya hanya perkara yang baik yang kita lakukakan akan kekal. Bukan duit yang akan melindungi saya nanti tapi apa yang saya lakukan sekarang.

21. Saya perlu terus mencari peluang dan perniagaan lain supaya kita terus dapat bantu orang lain mengembangkan diri masing-masing. Saya bukan buat semua ini untuk diri saya semata-mata.

22. Ada juga yang saya usaha tapi tak dapat dan orang tak tahu. Apa yang saya dapat itu yang jadi masalah kononnya Syed Mokhtar sapu semua. Bangsa lain memegang pelbagai kepentingan dalam ekonomi, siapa pun tak ata apa. Ini masalah orang Melayu. Di kampung orang Melayu berpecah kerana politik, di bandar berpecah kerana ini (wang).

23. Saya percaya kalau rezeki itu Allah beri kepada saya ia bukan untuk saya tetapi untuk orang ramai juga. Orang tidak tahu banyak syarikat yang saya ada ini gagal dan tidak maju kepada saya tetapi orang tidak tahu.

24. Banyak orang percaya bahawa dia mesti ada RM10 juta atau RM20 juta dalam tangan baru hidup boleh selamat. Ini yang menyebabkan mereka hanyut daripada menolong orang lain. Mereka lebih takutkan diri sendiri. Mereka lupa bahawa kekayaan tidak boleh membantu selama-lamanya.

25. Orang kata saya takda duit tapi banyak hutang. Orang berniaga mana yang tak berhutang. Tapi mesti tahu bagaimana hendak meminjam dan membayarnya semula. Ada cara boleh kita buat.

Tapi sebelum berhutang RM100 juta mesti sudah fikir bagaimana hendak membayarnya balik. Mesti ada tanggungjawab. Banyak orang mahu senang tapi tidak ramai yang mahu bertanggungjawab.

26. (perasaan setiap kali mendapat rezeki). Saya ini kata orang Kedah, lebai kodok bukan lebai pondok. Tapi saya tahu hal-hal asas. Kalau mahu saya minta terus dari tuhan. Tuhan beri manusia akal dan fikiran. Kalau hendak pakai baju dan seluar biarlah padan dengan
badan.

27. Kesenangan yang saya perolehi ini datang dengan tanggungjawab (bila pinjam bayar balik dan buat amal jariah). Kalau hendak dibandingkan dengan bangsa lain, perniagaan saya ini tidak ada apa. Tetapi walaupun sedikit tetapi yang sedikit itu ada berkatnya.

28. Saya suka kalau nikmat sedikit yang saya dapat itu orang lain boleh berkongsi sama.

29. Saya kadang-kadang kecewa dan sedih melihat anak orang alim yang sesetengahnya lupa diri setelah mendapat kekayaan. Saya pun sama seperti orang lain suka hendak ke luar negara tetapi kita tidak boleh lupa kubur kita dan asal usul kita. Di kampung kita mungkin ada jiran-jiran yang perlukan bantuan.

30. .....kalau tidak mungkin saya sudah ke Haatyai dan jadi bakal. Saya manusia yang banyak buat kesilapan. Tetapi saya insaf, beristighfar dan jalan lagi. Sejak awal saya ada kesedaran mahu mengekalkan hak kita sebagai orang Melayu.

31. Saya kata kepada diri sendiri kalau kerana itu saya terpaksa bersusah sedikit pun tidak mengapa.

32. Kekayaan ini tuhan beri kepada saya untuk saya menolong orang lain pula. Saya percaya kepada keberkatan rezeki. Hari ini kita tolong orang, esok lusa orang akan tolong kita pula dengan cara yang
lain.

33. Kalaupun tidak sanggup tunggu 34 tahun seperti saya berilah sedikit masa untuk faham selok belok perniagaan, Insya Allah boleh maju.


34. Kita jangan cepat putus asa. Putus asa boleh tapi kena cepat-cepat kuatkan semula semangat untuk bangkit balik. Jangan jadikan agama hanya satu tempat untuk kita bergantung apabila kita susah. Tanggungjawab ibadah adalah tugas seharian.

35. Lifestyle ? Saya tidak ada lifestyle yang kena masuk kelab sana dan sini. Tapi tak semestinya saya tidak boleh turun ke kelab.Orang Melayu kalau hendak ke depan mesti ada cara hidup yang fleksibel, boleh naik dan turun.

36. Lifestyle ini sebenarnya satu penyakit. Saya biasa pakai Mercedes tapi sekarang saya pakai Proton Perdana untuk sokong kereta nasional. Kereta itu pun cukup untuk bawa saya ke mana-mana.

37. Tiada sebab orang kenapa Melayu tidak boleh maju. Ini saya berani perang dengan sesiapa pun. Orang Melayu boleh maju. Kalau saudara jadi wartawan saudara kena tanam semangat suatu hari nanti mahu ambil alih akhbar ini. Tidak ada sebab kenapa ia tidak boleh berlaku.

38. Kejayaan dan kelemahan orang Melayu bukan disebabkan oleh bangsa kita dan agama kita. Ia berkait dengan sikap dan cara kita berfikir. Gigih, tekun dan tidak mudah putus asa merupakan kunci kejayaan kita. Tapi perkara ini kurang wujud dalam cara orang Melayu berfikir.


39. Tuhan memberi peluang kepada siapa saja yang bekerja kuat. Apa yang ada pada saya ini hanya usaha. Kalau anak dangau macam saya boleh, tidak ada sebab orang lain terutama mereka yang dari pekan tidak boleh.

40. Kita tidak usahlah selalu mengulang-ulang perkara yang boleh memberikan kesan psikologi negatif kepada orang Melayu (kereta dan rumah besar. Kita kena kurangkan bercakap tentang kereta besar dan rumah besar. Sesiapa pun mahu pakai kereta mewah tapi bukan itu matlamatnya.

41. Orang Melayu sebenarnya kena membantu diri sendiri, kena bekerja keras dan fokus.

42. Sikap merendah diri perlu sentiasa ada dalam diri seseorang walau setinggi mana pun kejayaan dicapai.

43. Apa yang saya buat ini (kerja-kerja sosial) semuanya bermula daripada didikan orang tua saya sendiri.

44. Saya sendiri berhutang sambil berniaga dan buat sumbangan amal jariah. Saya tak mahu tunggu hutang habis baru hendak buat semua ini. Saya takut kalau hutang habis saya pun mati dan apa pun tak sempat saya buat.

45. Saya biasa saja. Hidup saya tidak berubah, dari dulu beginilah. Saya terima apa saja nikmat yang diberikan oleh Allah. Tidak ada segelas air, ada setengah gelas pun saya bersyukur.

46. Kalau kerana sedikit bantuan itu mereka lulus peperiksaan dan hidup mereka menjadi lebih baik, saya sudah gembira. Saya tidak boleh buat banyak. Alhamdulillah, lebih baik buat sedikit daripada tidak buat langsung.

47. Saya tiada minat untuk beli kapal layar atau kapal terbang. Saya fikir kalau saya beli sesuatu biarlah orang ramai boleh pakai. Saya suka kalau saya beli sesuatu yang mahal, biarlah orang ramai boleh pakai.

48. Saya gembira dapat membantu. Saya mahu orang lain merasai (kesenangan) apa yang saya pernah rasa. Saya tahu bagaimana perasaanya. Saya kata kepada diri saya, apa yang saya dapat saya mesti beri orang lain merasainya sama. Jangan beri kurang, lebih tak mengapa. Itu yang membuat hati saya seronok.

49. Saya rasa saya ingin menyumbang lebih daripada ini. Saya kata kepada kawan-kawan ini baru warm-up saja; kita belum berjalan lagi. Saya rasa kita terlalu banyak ketinggalan

132 Comments:

Anonymous Anonymous said...

his way of life and standings,
make me ashamed of myself in
every aspects.

8:25 PM  
Anonymous Al poncho said...

I have heard that SMAB drives an old Perdana. That's the difference between him and other bumipreneurs. He does get big headed with success. No flash and all cash as opposed to All flash and no cash.

8:58 PM  
Blogger BJ said...

he is a trully amazing guy...keeps his focus on the business and charity

no flashy lifestyles, nothing hanky panky....that's what you will be if you are god fearing i guess....

adding to poncho, most bumiprenuers, they first thing they want is to change their watch to rolex, buy a bungalow and mercedes and be seen in concorde

9:28 PM  
Blogger Maine said...

Anonymous, so am I although I'm penniless. I hope it's not silly to say that this blog is one way one can make a social contribution.

al PonchoYayasan Al-Bukhari (SMAB's) was also one of the largest contributor to the recent Tsunami concert held here. My point is, it is cool that he is 'worldly' in his sense of charity.

2:40 AM  
Blogger Maine said...

Grease bar Indeed, people like us even have problems putting aside sincere cash for family's birthday gifts what not charity yeah.
He builds his empire towards allowing him to continue making deeds after he passes on. Amazingla.

2:46 AM  
Blogger Maine said...

Just a matter of interest, Any of you above from different religion than mine?
If you are, does anything he says about being competitive and at the same time making the chinese ppl an example give a negative perspective to you?

2:49 AM  
Blogger RG said...

thanks for sharing. I agree with Anonymous, this post makes me ashamed of myself in every aspect. I need to be less selfish and contribute more to the society.

7:37 PM  
Blogger Maine said...

Faizall, thanks for spending time on this! Thank God it pulled the right strings in you.

6:16 PM  
Blogger Rizqi MukhriZ said...

Salam..do u know how to contact Tan Sri Syed Muhtar Bukhari..we r working for a programme.wish to invite him...tq Muqreez isolated_vann@yahoo.com

7:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

Surau Al-Falahiyah Kampung Pasir Hulu Kelang kekurangan sebanyak RM250000.00 untuk pembinaan Fasa 2, Surau ini surau yang lama berusia l/kurang 80 tahun dulu. Impian masyarakat untuk mendapatkan surau yang berwajah baru dan sumbangan mereka ini telah dapat menyiapkan pembinaan Fasa 1.
Bagaimana tuan boleh mambantu saya mendapatkan sumbangan dari Tan Sri Syed Mokhtar?
Talian saya : 012-2315900
No Akaun Surau Al-Falahiyah BCB Taman Melawati 1441-0000-552-059.

7:31 AM  
Blogger Maine said...

Mukhreez and Anonymous, Sorry to keep you waiting. I honestly do not have any connection with him. But just a couple of days ago I found out that a good friend of mine is working under one of his advisors. Will try to deliver the info to you both

7:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

i want to know his address but i can't found it.help me....

7:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

Dear bloggers,

I'm working in one of his company (but not in the one mentioned by the writer).. I know not much about him but enough for me to tell people how good is he..

My brother in law did tell me something... "If you're looking for a hari sukan donation or something like that, its very hard to get the sponsor... but.. if it is for the anak anak yatim.... its quite easy..." And my brother in law is in the arm forces..

Well if you want to try your luck, you can go to the yayasan al-bukhary either in alor star or their office in kl.

8:34 PM  
Anonymous Anonymous said...

asalamualaikum.
saya seorang guru agama di sebuah sekolah di klang. surau di sekolah saya kelihatan dhaif dan tidak menarik. sebagai ketua panitia agama, saya ingin mengubah keadaan surau itu agar murid-murid saya dan guru-guru selesa menggunakannya. bolehkah saya memohon sedikit sumbang dari yayasan albukhary ini dan bagaimanakah caranye? - fasihah, 016-291 8858.

6:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

asalamualaikum.
saya seorang guru agama di sebuah sekolah di klang. surau di sekolah saya kelihatan dhaif dan tidak menarik. sebagai ketua panitia agama, saya ingin mengubah keadaan surau itu agar murid-murid saya dan guru-guru selesa menggunakannya. bolehkah saya memohon sedikit sumbang dari yayasan albukhary ini dan bagaimanakah caranye? - fasihah, 016-291 8858.

6:24 PM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum..saya seorang pelajar tahun akhir disebuah IPTA berasa sangat tersentuh dengan apa yang telah dipaparkan di atas.terima kasih kerana menyebarkan tentang beliau dan saya berharap ramai lagi yang sudi membaca kerana banyak yang tersirat yang hendak disampaikan oleh beliau kepada kita khususnya orang melayu beragama Islam..

8:16 PM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum...
saya seorang pelajar dan ingin memohon sedikit bantuan dari Tan Sri.
do u know how to contact Tan Sri Syed Muhtar Bukhari..we r working for a programme this weekend. bolehkah saya memohon sedikit sumbang dari yayasan albukhary ini? ...tq hamdan,0124697272

2:02 AM  
Blogger nora said...

assalamualaikum.Saya ialah seorg ibu tunggal yang mempunyai 4 org anak. Anak keempat sy yg baru berusia 5 tahun menghidap penyakit jantung kronik. Beliau telah menjalani beberapa pembedahan jantung. Awal 2008 ini pembedahan terakhir akan dilakukan keatasnya. Sy memohon bantuan dr Tan Sri utk menampung sedikit kos pembedahannya yg bejumlah hampir RM50 ribu yg akan diadakan di salah sebuah hospital swasta. Berita mengenainya telah banyak diedarkan di internet namun tidak mendapat respon dari rakyat malaysia ni. Hanya pohon sy agar Tan Sri dapat membantu. Terima kasih.

12:23 AM  
Blogger Sy Putra said...

Assalamualaikum Tan Sri..
sy Syed Putra Al Yahya,salah seorg penuntut di Universiti Industri Selangor(Unisel) tahun ke-2,dalam jurusan Degree IT.Dlm tempoh pembelajaran,sy sentiasa melakukan yg terbaik demi mginginkn kejaaan dunia&akhirat,utk pengetahuan Tan sri,Gred sy masih lg 3.00keatas,dan berhasrat utk menamatkn pengajian dgn Degree First Class Honour,dlm jurusan ini,seterusnya menyambung pengajian di peringkat master.Sy rasa agak malu memohon pertologan dgn cara begini,walaubagaimanapun rezeki itu di tgn tuhan,sy berikhtiar dan sy redha.sy memerlukan bantuan keewangan,secara biasiswa sbgai contoh,utk makluman Tan sri,sy juga sedang cuba memohon bantuan dgn badan2 krajaan dan juga swasta.walau apapun,sy tetap bersyukur kerna tuhan masih lg memberi rahmat kpd dunia,dgn kewujudan manusia2 seperti Tan sri Syed Mohktar al bukhari ini.terima kasih atas segala pengorbanan tan sri kepada seluruh warga malaysia.assalamuaalaikum-Syed Putra Al Yahya(0123559399)

4:55 AM  
Blogger nasir said...

assalamualaikum tan sri,saya betul-betul memerlukan bantuan kewangan sebanyak rm8800 utk biayai kos pembedahan isteri saya.gaji saya tak mengcukupi utk menampungnya,tolonglah saya tan sri.saya betul-betul buntu.disini saya sertakan no akaun bank rakyat seandainya ada simpati tan sri pada saya sekeluarga..(22-002-134668-9)mohd nasir chin

9:42 AM  
Blogger didi said...

adakah yayasan al-bukhari menyediakan biasiswa untuk pelajar IPTA? jika ada bagaimana cara untuk memohon.sila e-mailkan kepada saya

7:42 PM  
Anonymous wan said...

assalamualaikum tan sri..
saya ingin memohon pinjaman pendidikan dari yayasan ini.di mana saya boleh mendapatkan maklumat untuk memohon pinjaman ini?saya telah menerima surat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di university of sunderland.saya berharap tan sri dapat memberi maklum balas.terima kasih.wan-0129097879

11:21 PM  
Anonymous Anonymous said...

saya atiqah. saya ada menyertai satu program Umrah & Lawatan ke Timur Tengah anjuran pihak universiti tempat saya menuntut. saya memerlukan sponsor untuk menyertai program ini. saya amat memerlukan tajaan dari pihak tan sri. boleh ke berikan saya no tel beliau atau alamat pejabat beliau untuk saya berurusan dengan beliau? saya memerlukan tajaan ini secepat mungkin atau saya terpaksa tarik diri dari program ini. pertolongan pihak tuan amat saya hargai. terima kasih.
haqitaurus_88@yahoo.com
012-5376076/0196348189

8:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum Tan Sri.

Untuk makluman Tan Sri saya adalah ibu kepada seorang kanak-kanak yang lebih dikenali dengan panggilan “bayi biru” kira-kira enam tahun yang lepas. ADZIM AIZAN anak saya yang mengidap penyakit kronik atau nama penyakitnya PULMONARY ATRESIA WITH VENTRICULAR SEPTAL DEFECT di mana kisahnya pernah memenuhi dada surat khabar dan majalah-majalah bagi memohon bantuan orang ramai untuk pembedahannya.

Ingin saya imbas kembali, saya pernah merayu bantuan orang ramai untuk membantu saya mencukupkan kos pembedahan yang mencecah berpuluh ribu ringgit. Saya terpaksa mengenepikan rasa malu menadah tangan untuk menyelamatkan nyawa sikecil ini. Dalam usia 6 tahun tidak mengerti apa-apa penderitan yang dialaminya sendiri. Sebagai ibu saya bertanggungjawap berusaha untuk menyelamatkan nyawanya biarpun saya tahu ajal maut di tangan tuhan. Saya tidak sekali-kali akan membiarkan sahaja seperti tunggu dan lihat saat kematiannya. Walau apa sekali pun yang harus saya lakukan, saya akan lakukan biar pun terpaksa menadah tangan meminta simpati pada orang ramai.

Sewaktu dia disahkan menghidap penyakit ini saya telah membawanya ke hospital untuk mendapatkan rawatan. Malangnya saya di suruh membawanya pulang kerana pihak hospital tidak dapat berbuat apa-apa dan kenyataan doktor pakar bahawa umurnya tidak akan panjang dan hanya dapat bertahan sehingga umurnya 1 tahun tanpa memberikan perangsang atau menyarankan mana-mana pusat perubatan yang boleh membantu, betul-betul membuatkan saya hilang semangat dan kekuatan diri untuk meneruskan hidup. Namun saya tidak berhenti setakat itu sahaja, dengan seribu pengharapan saya membawanya pulang dan berikthiar dengan berbagai cara termasuklah mengunakan cara perubatan tradisional. Sehinggalah saya dinasihatkan oleh seseorang yang mana anak beliau juga mengalami penyakit yang sama dan telah selamat menjalani pembedahan. Beliau mengesyorkan supaya membawanya ke pusat Perubatan Gleneagles, Jalan Ampang. Namanya saja sudah cukup mengambarkan sebuah pusat perubatan yang ‘high class’ umpama 5 star hotel. Manakan mampu orang seperti kami mendapatkan rawatan disana. Tetapi bak kata orang duit boleh dicari, tapi nyawa tak boleh dibeli. Hanya hospital ini memberikan harapan dan peluang untuk saya mencuba nasib sikecil yang tak tahu apa-apa ini. Dan akhirnya saya diberi semangat dan perangsang bahawa anak saya akan dirawat disini dengan melakukan pembedahan kaedah terkini dan doktor pakar mampu menyakinkan saya bahawa 98% peratus pembedahan akan berjaya. Sekurang-kurangnya tidak seperti hospital kerajaan yang langsung tidak memberikan harapan, semangat apatah lagi 0% untuk anak saya terus berjuang nasib di dunia ini.

20 Mac 2007 dia telah pun berusia 5 tahun. Hanya tinggal beberapa bulan sahaja lagi untuknya menjalani pembedahan yang saya harapkan adalah pembedahan terakhirnya. Tidak sanggup lagi rasanya melihat dia dibedah dan diperlakukan seperti anak ikan. Namun apakan daya hanya dengan cara sebegitu sahaja yang dapat dilakukan untuk menyelamatkannya untuk terus hidup bersama saya di dunia ini. 2 pembedahan telah selamat dilakukan iaitu pembedahan pertama pada usianya 7 bulan (2002) dengan kos pembedahan sebanyak RM15,000 dan pembedahan kedua sewaktu berumur 2 tahun (2004) dengan kos sebanyak RM35,000. Alhamdullilah, kedua-dua pembedahan tersebut telah selamat dilakukan dengan bantuan orang ramai yang prihatin dengan memberikan sumbangan bagi mencukupkan kos pembedahan-pembedahan tersebut. Dan dengan bantuan orang ramai serta syarikat-syarikat swasta yang bersimpati dengannya lah dia sekarang hidup seperti kanak-kanak lain. Seorang anak yang comel dan bijak dan tidak akan ada sesiapa pun yang menyangka anak ini menghidap penyakit jantung kronik yang boleh meragut nyawanya sekiranya lewat diselamatkan. Cuma jika di perhatikan keadaan tubuh badan yang lambat membesar dan warna kulit yang kebiruan itu sahaja yang menunjukkan bahawa dia sedang berperang dengan penyakitnya, dan hanya dia sahaja yang tahu dan merasainya. Kedudukan jantung yang tidak normal iaitu jantungnya yang berada di sebelah kanan badan dengan satu injap dan boleh dikatakan tiada saluran darah keparu-paru atau saluran darahnya halus dan sempit yang mana boleh membuatkan darah yang menuju ke paru-paru tersumbat. Ini membuatkan keseluruhan badannya menjadi kebiruan kerana kekurangan oksigen. Dia tidak boleh terlalu aktif dan akan mengalami kepenatan dan mula lah bibir dan kukunya menjadi biru. Pengepaman darah hanya berfungsi dengan satu injap sahaja, ini membuatkan dia cepat penat dan termengah-mengah. Dia juga tidak boleh mengalami luka yang teruk kerana darah akan banyak mengalir keluar.

Pembedahan pertama dilakukan segera iaitu pada bulan Julai 2002. Right BT Shunt atau memotong sebelah bawah lengan kanannya dengan memasang satu saluran getah atau tiub sementara yang hanya boleh bertahan sehingga usianya 2 tahun sahaja. Pembedahan kedua Left BT Shunt, sepatutnya dilakukan selepas 3 bulan pembedahan pertama di bawah lengan kirinya untuk pemasangan tiub tersebut tidak perlu dibuat. Dia bernasib baik kerana pembedahan pertama itu telah menunjukkan bahawa perjalanan darah ke paru-parunya berjalan dengan baik dan kebiruan diseluruh badannya beransur hilang. 4 pembedahan dicadangkan bagi menyelamatkan nyawanya. Pada April 2004, dia telah selamat menjalani pembedahan keduanya iaitu dengan pembedahan ke atas dadanya. Saluran sementara tersebut dibuang bagi mengantikannya dengan salah satu dari urat lehernya. Pembedahan yang dilakukan hampir 5 jam itu akhirnya berjaya. Saya bersyukur dia telah selamat dari pembedahan kedua tersebut dan hanya 1 sahaja lagi pembedahan harus dilakukan keatasnya. Kini 2 dari tiga pembedahan telah selamat dijalankan hanya menunggu masa untuk menjalani pembedahan ke3 sahaja iaitu Glen Operation.

Apa yang diberitahu oleh doktor pakar, Glen Operation ini akan mempunyai banyak risiko sewaktu pembedahan atau selepas pembedahan. Kos pembedahan untuk kali ini sahaja telah mencecah RM50,000 untuk kos jangkaan sekarang. Kos akan bertambah setiap tahun dan apa yang dikhuatiri kos pembedahan tersebut akan mencecah RM80 – Rm100,000 bila tiba masa pembedahan hendak dilakukan. Kalau bukan dari sekarang bila lagi saya harus berusaha mengumpul jumlah tersebut. Dengan kedudukan saya sebagai ibu tunggal kini, saya lah yang bertanggungjawap untuk menyelamatkan anak saya untuk terus hidup seperti kanak-kanak lain. Saya bukan memohon bantuan untuk menyara makan minum kami. Saya juga bukan orang miskin untuk meminta sedekah. Tapi oleh kerana kos pembedahan dan rawatan lanjutan yang tidak mampu saya adakan maka oleh yang demikian, saya dengan rasa rendah diri memohon bantuan orang ramai agar dapat membantu saya mengumpul jumlah kos pembedahan yang akan dilakukan nanti. Saya hanya mempunyai beberapa bulan sahaja lagi untuk mengumpul sejumlah kos pembedahan tersebut. Apa yang saya risaukan ialah menurut kata doktor pembedahan harus dilakukan segera sekiranya terdapat beberapa masalah yang wujud seperti saluran tersumbat, pendarahan, paru-paru bocor dan sebagainya.

Ramai yang mempersoalkan mengapa saya tidak memohon Tabung Bantuan Pesakit Kronik yang kerajaan tubuhkan sebanyak berjuta ringgit itu??? ..........Segala segi bantuan telah saya mohon termasuk tabung ini. Semua jawapan yang diterima menghampakan dan ada juga bantuan yang saya terpaksa tunggu jawapannya selepas satu tahun iaitu selepas pembedahan dilakukan. Semuanya dengan alasan kerana ‘PEMBEDAHAN KE ATAS ADZIM AIZAN DILAKUKAN DI HOSPITAL SWASTA’ Kalau bukan kerana keprihatinan orang ramai dan syarikat-syarikat swasta yang memberikan sumbangan saya rasa sikecil ini entahkan ada atau tidak didunia ini lagi. Terlalu banyak perkara yang akan saya pertikaikan jika saya mahu berbuat demikian. Tapi untuk waktu ini tumpuan saya hanyalah untuk berusaha ke arah mencapai sasaran kos pembedahan tersebut. Saya terpaksa lupakan sementara waktu karenah birokrasi permohonan bantuan dan prosedur-prosedur yang menambahkan dan menyulitkan lagi keadaan. Bayangkalah segala-galanya saya harus lakukan seorang diri. Sayalah ibu dan sayalah juga bapa kepada sikecil ini. Kalau saya ibunya sendiri berputus asa, apakan lagi sikecil yang tidak tahu kemana arah tujuan hidupnya. Sewaktu saya menulis e-mail ini entah berapa banyak air mata yang mengalir kerana kesedihan atas apa yang terjadi. Bukan menyesal dan juga bukan dosa anak ini kerana menerima cabaran yang sebegini tapi mungkin dugaan dari Allah untuk saya agar lebih mendekatiNya. Namun saya tetap tabah dan menerima semuanya ini dengan redha. Bagi saya mungkin ada hikmah disebalik penyakit yang ditanggung oleh ADZIM sepanjang perjalanan hidupnya. Hanya ucapan terima kasih yang tak terhingga kepada Pusat Zakat Selangor dan Bank Rakyat yang banyak memberikan sumbangan dan kepada orang ramai yang telah berkorban wang ringgit untuk harga sebuah nyawa sikecil yang tidak mengerti apa-apa ini. Tanpa anda semua adakan masih ADZIM AIZAN atau ‘bayi biru’ ini dapat meneruskan penghidupannya di atas dunia ini??? Hanya tadahan tangan memohon seribu doa kepada Allah agar anda semua yang telah membantu kami mendapat habuan, rezeki yang melimpah ruah dan kesihatan yang sempurna sebagai balasan kerana sumbangan tersebut..

Untuk pengetahun Tan Sri saya telah menghantar beberapa dokumen berkaitan anak saya ini ke pejabat Tan Sri pada tahun lepas dan hingga ke hari ini tiada sebarang berita yang saya terima. Dengan sukacitanya saya sekali lagi memohon jasabaik dari Tan Sri untuk memberikan sedikit sebanyak bantuan atau memaklumkan kepada saya bagaimana cara untuk saya memohon bantuan memandangkan pembedahan semakin hampir. Sekiranya Tan Sri ingin mengetahui dengan lebih lanjut perkembangan Adzim ketika ini bolehlah berhubung dengan sy melalui e-mail. (babyadzim@yahoo.com atau tel saya di no. 017-319 5629)


NORAZIAH BINTI ABD. MANAF
A/CC NO : MAYBANK 112157022999

8:09 PM  
Blogger dzul_hz said...

assalammualaikum tan sri syed mokhtar al-bukhary..
saye dzulhazry bin zainal abidin dari gombak selangor..
saye memohon jase baik tan sri utk menghulurkan sedikit bantuan kewangn ke atas saye.saye sedang menuntut di multimedia college jalan semarak kuala lumpur..sekarang saye di semester ke2..jumlah yuran pengajian diploma saye brnilai RM14,800..saye brharap pihak tan sri dapat membantu saye utk saye mncapai kejayaan yg gemilang..respon dari tan sri amat di perlukan..
ni email saye dzul_hz@yahoo.com
akaun CIMB saye 12230074224524

9:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum Tan Sri..
Abu Samah Bin Karim.
H/P ; 019-6747353
email; abusamah_7442@yahoo.com.my

MOHON DERMA IKHLAS

Saya nama seperti diatas adalah anggota hilang upaya sakit bahagian pinggang kebawah lemah, akibat dari pambedahan AORTA dibahagian jantung di IJN KL.pada bulan april 2003, hampir 5 tahun saya berkerusi roda yang perlu dibantu oleh isteri saya.

Saya punyai tanggungan seperti berikut;
Isteri - Surirumah.
2 orang anak perempuan belajar KTMP KL dan IKBN Melaka.
3 orang anak Sekolah Men. STHAM Cheng Melaka.

Saya dapat bantuan Jabatan Kebajikan Masyarakat RM200 sebulan dan sedikit pencen ilat perkeso.

Bersama-sama ini saya sertakan no Akaun Maybank Anak saya.

SOLZIELA BINTI ABU SAMAH
104068143357.Maybank.

Sekian terima kasih.

Saya yang hilang upaya

ABU SAMAH BIN KARIM.

5:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum tan sri,
saya cuma ingin memohon jasa baik tan sri untuk memberikan sedikit bantuan kewangan kepada saya untuk melanjutkan pelajaran di universiti tanah air. saya berjaya memperoleh 9a1b dlm spm 2007.besarlah harapan saya jika tan sri mampu menghulurkan bantuan walau sebanyak mana kerana ia amat bermakna buat saya.keluarga saya tidak mampu menanggung kesemua perbelanjaan saya di universiti kerana ayah saya merupakan seorang nelayan dan terpaksa menanggung 6 orang anak.
saya pohon agar jihad saya ini tidak akan terhenti separuh jalan.
balasan dari pihak tan sri amatlah saya harapkan..
sekian terima kasih
0139660516

9:59 PM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum wbt...kami pelajar semester 2 pengajian diploma sains di uitm pahang.. kami ingin memohon sedikit jasa baik dari pihak tuan untuk membantu membiayai pengajian kami di sini memandangkan kami akan berada lama lagi di sini.. sebenarnya kami telah banyak berusaha untuk mendapatkan bantuan pendidikan tapi tidak bernasib baik.. bukan kerana result tidak cemerlang tapi tidak banyak biasiswa yang ingin menaja pengajian kami iaitu diploma sains.. untuk pengetahuan tuan, pengajian kami mempunyai prospek masa depan yang amat luas di peringkat ijazah nanti.. kami amat berharap pihak tuan dapat mempertimbangkan permintaan kami ini.. sekian terima kasih....

siti jadirah, maziatul zawiah, fauziyah
universiti teknologi MARA, cawangan pahang, lintasan semarak, 24600 bandar pusat jengka, pahang darul makmur

5:52 AM  
Anonymous Nabila said...

aku rase blog ni dah jadi tmpt utk org mintak tlg tan seri untuk support diorg punye financial.sory to say but its just a blog k?plus i dun think he got time to read all of this.kpd org2 melayu,malu la cket.kalo ye pun nak mintak 'tolong' biarla ber-alas sikit.jgn la bg alasan dr keluarga susahla,loads of reason.even saye pun bukanla dr keluarga yg berada tp kenela ade effort utk dptkan ape yg kter nk.yg paling xthn tu ade certain ppl yg nmpk TERLALU DESPERATE UTK mndptkan bantuan drpd beliau.one of it is en dzul wutso eva.bukan nk carik psl but kalo nk byr yuran xkan smpi mintak bntuan tan seri kot?ade byk loan kat luar sane tu yg boleh di-apply.eg:ptptn yg paling senang utk dpt.berusaha la cket kalo ye pun saudara.malu cket.sory if my comment a bit long but who cares.kalo tgk2,mule2 org comment psl how great he is to be one of the billionnaire in msia tp dah lame2 tu makin melalut.come on la ppl,ade usaha insyaallah tuhan akan tlg.jgn byk membebel kat blog aight(though i'm membebel as well)but like i said who da hell cares?kpd org2 melayu,sedarla cket.kaum kter ni dh jadi makin xtau malu.xpayah la saye na bg contoh cuz all da contoh is already ditunjukkan di dlm blog ini.
-btw,saye rase kpd yg mmbuat blog ini,anda patut menambahkan lg info psl beliau kerana saye amamt mengagumi kejayaan beliau termasuklah allahyarham s.m nasimuddin.diharapkan agar blog seperti ini diteruskan.saye akan terus meng-update.TAHNIAH!!

7:37 AM  
Blogger hafizi,19 said...

This comment has been removed by the author.

10:23 AM  
Blogger hafizi,19 said...

assalamualaikum....tan sri....pertama sekali saya syukur alhamdulilah.......kerna saya perpeluang beri sedikit ucapan pada tan sri ........saya hafizi sukri 19, berasal dari alor setar .kota sarang semut jalan pendang .sekarang saya menutut di kolej sultan abdul hamid ........saya paling kagum biodata tuan sri......untuk pengetahuan tuan saya juga terlibat dalam perniagaan seusia tuan dulu dalm besnes MLM.IAITU DIRECT SELLLING....dari syrikat luxor network sdn bhd....tujuan saya terlibat dalam perniagan ini adalah untuk mengumpilkan modal saya sendiri buka besnes saya sendiri dewasa kelak .......saya sebelum ini tdak pernah lihat tan sri.......tapi paling bangga tan sri adalah orang kedah juga .hehehehe...saya juga turut ingin nak bantu org melayu kita ramai yg susah berbanding orang cina........itulah harapan saya apabila buka perniagan saya sendiri.......kadang2x saya pun malu juga tengok org melayu hnya tahu meminta tanpa usaha banding org cina .........melayu kita besnes sukar ditanam didalm fikiran hanya hendak kerja makan gaji sahaja xnak usaha bagnkan diri ....arrrrgggghhh geram betol saya.saya lihat sendiri di taman umah saya ramai org cina buka besnes keta,kdai makan,tp mereka bersungguh2x.x dak mcm org melayu kita xnak ambik risiko sikit ja terus give up....harapan saya adalah teringin sangatttttttt nak jumpa tan sri berhadapan ......saya teringin sangatttttt nk tahu perniagan tuan...............mcm mana nak buat .dan berapa modal nak buka ......sekarang nie saya tengah kumpul modal dah.....cuma nak mintak..idea tuan perniagaan yang sesuai dengan saya.........harapan saya adalah tan sri datang balik kedah nti kalau tidak keberatan telefon saya 0135306767/0125733311..assalamualaikum

10:46 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualiaikum tan sri . saya amer fairuz, tujuan saya adalah memohon pinjaman kewangan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang perubatan di universitas andalas.
saya mendapat tawaran tetapi tidak mendapat tajaan. saya seoran melayu tidak malu memohon untuk berjaya kerana saya percaya jika saya berjaya saya mampu menolong orang untuk berjaya pula. saya bukan memohon dana percuma dari tuan tapi memohon pinjaman seperti kata tuan tahu cara meminjam dan tahu bagaimana memulangkan kerana wang yang bakal saya pulangkan bakal digunakan orang yang bakal lebih memerlukan. jasa baik tuan saya amat hargai. jika saya gagal mendapat tajaan ini nescaya cita-cita say akan lebur akibat kewangan saya. terima kasih. ini talian say. 0196280403

6:26 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum,saya mohd hazmi dan sekarang menuntut di ukm bangi utk kursus sains maklumat. di sini saya ingin memohon sedikit derma ikhlas dari yayasan al bukhary bagi menampung kos pembelajaran saya disana,ini kerana yuran kursus dan kolej kediaman amat tinggi untuk saya tampung.walaupun saya mendapat pinjaman ptptn tapi itu tidak setimpal dengan yuran dan kehidupan saya di ukm yang mana barangan dijual dalam harga yang tinggi. saya akan melangkah ke tahun dua pada tahun ini. result sem lepas 3.30,saya rasa saya layak mendapat bantuan kerana bapa saya terpaksa menampung pembelanjaan seramai 6 orang termasuk saya yang kesemuanya masih belajar,di atma,ukm,uitm,maktab rendah sains mara,dan sekolah harian biasa. gaji bersih bapa hanya 900 selepas ditolak,ibu pula tidak bekerja. harap pihak tuan dapat membantu saya. cukuplah memberi wang saguhati untuk kemasukan saya ke tahun dua di ukm ini. tuan boleh menghubungi saya di talian 0173818534 atau 074294196

12:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

bagaimana untuk saya menghubungi Tan Sri...untuk berbincang dan bertukar-tukar pendapat mengenai aliran dunia perniagaan bumiputra di Malaysia..?

email: amin_shah7747@yahoo.com
Tel : 0123099796

TQ

3:27 AM  
Anonymous fara nadia mansor said...

askum ,saya pelajar tingkatan 4 di smk muadzam shah....fara nadia binti mansor..saya amt kagum ada juga kaum bumiputera yang berhati mulia Tan Sri..spti yg kita lihat skrang umat islam hanya mengejar kekayaan dunia mereka semua lupa bahawa kita sebagai umat islam yg lemah ini bkan dapat hidup lamapun ...entah2 esok lusa kita mati,ish..teruk betul mcm mane saya sebagai anak muda zaman skrang nk jadikan mereka contoh... senang2 je kan biar tan sri lah ug mengajar sikit segolongan yg sy cakp tu...biar sedar sikit diri tu...walauappun sy amat tabik dgn Tan Sri bolehkn kalau sy panggil tan sri pak cik...pak cik?askum
nadiafara35@yahoo.com.my

10:35 PM  
Anonymous Anonymous said...

salam Tan sri... Saya nie,seorang mahasiswa malaysia yang mengambil jurusan kedoktoran di indonesia..Oleh kerana sy sudah ktiadaan bapa,ibu sy dpt mnanggung adk2 yg lain tp utk mnggung sy trasa brat sdikit...jd sy ingin mmnta sdikit sbyk bantuan/biasiswa dr tan sri..Apa syarat2 untuk memohon biasswa nya? Sy hrp tan sri dpt memberitahu kpd sy spy sy dpt mmohonnya..Jasa tan sri tak dpt sy lupakan..

justsmile_back@yahoo.Com

1:56 PM  
Blogger RiChWoMaN said...

assalamualaikum w.m.h

wahai saudaraku sesama islam,
rasulullah sangat benci kepada orang yg suka meminta2.
thats y sangat penting kita merancang kewangan kita..
mak bapak jangan tahu beranak saje, menyimpan utk pendidikan anak2 misalnya dlm TAKAFUL KE,SSPN KE.
barula xterhegeh2 nk mintak ehsan org, baik Tan sri sedekah kat ank yatim yang kecik2 lagi kat rumah ank yatim drp nk support student kat IPTS/A yg sy mmg pasti 98% dpt loan PTPTN.

lagi satu yg ckp anak2 sakit,yelah kalau ank mmg benar2 sakit,saya sangat bersimpati...mungkin ada bantuan yg akan tiba tapi yg menipu la sgt byk..Allah bagi sakit betul2 baru tahu..apa yg saya nk bebelkan ni ialah kene bersedia dr sudut simpanan yang bijak such as perlindungan takaful @medical card. skang kos sgt tinggi.mana nk cri rm50k dlm mse 1 hari..???cubalah kawan2 fikir semntara otak masih panas n boleh fikir dgn waras.

saya bukan nk hasut Tan Sri jgn bagi,tp apa yg penting, kita sebagai orang yg mempunyai tanggung jawab sendiri terhadap famili kita janganla peningkan kepala orang lain.

cuba tuan2 fikirla,sorang mintak rm50k, kalau 100 orang? baik tan sri jihadkan wangnya pada budak2 sekolah pondok,up gredkn mcm maahad tahfiz yang well estblish skng nih. terjemahkan buku2 ilmu dr barat yg dh majukan ramai omputeh..kat MPH xde lagi buku yg diterjemahkan ke dlm BM...(harap Tan sri dpt idea baru)


saudara2 semua sila lah baca buku misalnya RICH DAD,POOR DAD tulisan orang2 kaya seperti SMAB

6:20 PM  
Anonymous shamshinar said...

assalamualaikum..
saya sebagai wakil untuk kampung bukit hijau,mukim derang 06400 pokok sena,kedah ingin memohon sumbangan daripada pihak tuan untuk membina pagar kubur yang sudah terlalu uzur.kawasan perkuburan kami selalu dimasuki binatang seperti lembu dan yang paling menyedihkan kawasan kubur itu selalu dimasuki khinzir kerana tidak berpagar.ini menyebabkan sesetengah batu nisan patah atau tercabut. saya berharap permintaan saya dipertimbangkan oleh pihak tuan sebagai menghormati org2 yang telah meninggal dunia..jika terdapat sebarang pertanyaan tuan blh la menghbungi saya dialamat email ini..neesanina@yahoo.com.

7:56 AM  
Anonymous Anonymous said...

ASSAMUALAIKUM SAYA UCAPKAN PADA TAN SRI,SAYA NORSUHAIDA DARI JOHOR BAHRU,INGIN MEMOHON BANTUAN KERANA HIDUP SAYA AMAT TERTEKAN SEKARANG INI.SAYA BANYAK BERHUTANG SEDIKIT MASA DAHULU DAN TIDAK DAPAT MENYELESAIKANNYA SEHINGGA PADA BULAN DEPAN SAYA AKAN DIDAKWA,SAYA TIDAK DAPAT BEKERJA KERANA HIDUP BERADA DALAM TEKANAN,HUTANG PIUTANG SAYA MENCECAH RM10 RIBU DAN SAYA TIDAK MAHU TERJEBAK KEDALAM PERKARA YANG TIDAK BAIK DEMI INTUK MENDAPATKAN WANG,PADA MASA YANG SAMA JUGA BAPA SAYA MEMINJAM ALONG SEHINGGAKAN NYAWA KAMI TERANCAM KERANA DIDATANGI OLEH ALONG.HENDAK BEKERJA PUN TAKUT RASANYE.SAYA INGIN MEMULAKAN HIDUP YANG BARU DAN TIDAK MAHU MENGULANGI KESILAPAN LAGI.PADA MASA YANG SAMA JODOH SAYA TELAH SAMPAI TETAPI SAYA DAN PASANGAN MEMANG ORANG SUSAH DAN TIDAK ADA INSAN YANG MAHU MENOLONG KAMI TERMASUK KELUARGA.KAMI INGIN MENIKAH SAHAJA TETAPI TIDAK MAMPU DARI SEGI UNTUK KOS MELAKSANAKAN AKAD NIKAH ITU.NIAT KAMI MURNI INGIN MENIKAH,JODOH SUDAH SAMPAI TTAPI MASALAH PERIBADI DAN JUGA KEWANGAN TELAH MENGHIMPIT DAN MENYUKARKAN KAMI.TIAP TIAP HARI SAYA BERDOA AGAR DIBERI PERTOLONGAN,SAYA DAN PASANGAN MAHU BERNIKAH SECEPAT YANG MUNGKIN DAN KAMI TIDAK MAHU MENDEKATI MAKSIAT KERANA PERBUATAN ITU BERDOSA.TOLONGLAH SAYA TAN SRI,SAYA SEKARANG SEPERTI ORANG BUNTU YANG MEMIKIRKAN MASALAH MASALAH YANG SAYA HADAPI INI TERUTAMA KEWANGAN,SAYA KASIHAN PADA IBU SAYA KERANA DIA MEMPUNYAI PENYAKIT YANG KRONIK.KALAU TAN SRI TIDAK PERCAYA BOLEH DATANG KE RUMAH SAYA SENDIRI DAN MELIHAT TEKANAN YANG KAMI HADAPI.NYAWA KAMI TERANCAM.SUDAH PUAS SAYA MEGALIRKAN AIRMATA DAN HAMPIR HAMPIR BERPUTUS ASA UNTUK HIDUP,TAPI SAYA MASIH INGATKAN ALLAH.SAYA MAHU BEBAS DARI BEBAN HUTANG DAN MAHU HIDUP BEKELUARGA DAN KEMBALI PADA JALAN YANG BENAR,TOLONGLAH BANTU SAYA,DEMI ALLAH SAYA AMAT MEMERLUKAN BANTUAN DARI HAMBA HAMBA ALLAH YANG IKHLAS MAMBANTU.TAN SRI BOLEH MENGHUBUNGI SAYA DI 012-7966376,ATAUPUN E-MAIL SAYA MRSANNAMOLLY80@YAHOO.COM.SAYA TAK MAHU TERDORONG MALAKUKAN PERKARA YANG TAK BAIK UNTUK MANDAPATKAN WANG UNTUK MENYELESAIKAN MASALAH SAYA,SEBAB ITU SAYA MENCARI PERTOLONGAN..PADA ALLAH SAYA PANJATKAN DOA SEMOGA ADA JALAN UNTUK SAYA KELUAR DARI BELENGGU INI,DARI SAYA YANG AMAT HINA -NORSUHAIDA 012-7966376.WASSALAM.

12:42 AM  
Blogger MOHD FAIZ HAIKAL said...

This comment has been removed by the author.

9:32 AM  
Blogger MOHD FAIZ HAIKAL said...

This comment has been removed by the author.

9:32 AM  
Anonymous suhaimi zahid said...

salam Tan Sri Mohktar Al Bukhary..
saya seorang hamba Allah gembira dan brsyukur kpd Allah coz mendapat kisah hidup Tan Sri tadi,,
semoga Tan Sri dapat menjalankn niat Tan Sri dengan bantuan Allah..
Insya'Allah (AMIN)...
tan sri Adalah Idola Saya dan saya akan berusaha untuk mencapai matlamat saya dengan konsep pembawakan Tan Sri untuk menolong orang yang memerlukan... Insya'Allah (AMIN)...

YOU ARE GREAT PERSON
MAY ALLAH S.W.T BLESS OF YOU>>>
(AMIN)

MSMZ

9:41 AM  
Anonymous MOHD FAIZ HAIKAL BIN MOHD YAFITH said...

SALAM....
saye MOHD FAIZ HAIKAL...
saye amat berbangga kerana dapat membaca cerita beliau...
dan saye amat mengaguminya...
saya harap satu hari nanti saye akan menjadi sepertinya...
MOHD FAIZ HAIKAL BIN MOHD YAFITH...

9:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum...w.b.t

-saya Fatin Fasehah Bt Mohd Fauzi,anak sulung dari 5 beradik..
-21 tahun,lepasan diploma kisdar ..
-pertama sekali saya megucapkan syukur pd pihak Tan Sri..
-selepas tamat blajar saya tinggal bersama keluarga dan mhadapi tekanan yg bgitu hebat..
-tambah ibu dan ayah dalam proses pnceraian, dan ibu pula ingin mmbuka prniagaan ttapi modal tidak mcukupi..
saya begitu tertekan dgn situasi ini..
utk pengetahuan tan sri ibu saya sudah mempunyai kedai tetpi ingin mmbuka bisnes lain dan kami mmerlukan modal kerana pniagaan yg lama smakin merosot...
untuk sya bergerak jauh mcari rzeki, dalam k'adaan ibu yg sbegini dia masih mmerlukan saya..apalah daya sy sbgai seorang anak selain mdengar kata..
kami telah meminta bantuan dari pelbagai phak ttapi masih tidk bjaya..
-sekuat mane pun insan itu kalau masalah yg melibatkan kluarga pasti mcari ssuatu yg terbaik buat kluarganye..
-saya mharapkan sumbangan & belas kasihan daripada pihak tan sri..
-jika berhasrat memberi sumbangan
hubungi saya di

no: 019 - 6684243 (faten)
email: fatinfarisan@yahoo.com.my
account num: 12029-02-032078-4
(bank islam)

assalammualaikum...

12:21 AM  
Blogger mariati83 said...

salam pd semua..how i blh jump kt blog ni? i got 1 email citer psal SMAB.sangat teruja dan jauh di sudut hati menyimpan angan untuk menjadi slh seorang bumiprenueurs wasatiah seperti beliau.

seronok mmbaca blog ni tp bila dh roll down ke bwh jd mcm hampehhh..klakar pun ada..amat bersetuju dgn post nabila & rich woman.org melayu kita suka pilih jln senang dgn meminta2x. x dan nk amik calculator & calculate suma yg mintak sumbgn. mau cecah juta2x gk kalo SMAB nk tunaikan.hehehe..takut lebih jer...

buat suma yg berkenaan, lu pikir la sendiri...

6:56 PM  
Anonymous Anonymous said...

i totally agreed with nabila.aku malu sbb perangai bangsa aku.xreti malu.asyik memintak ja.usaha xmau.untuk pembiayaan yuran universiti loanla kat ptptn.senangja dapat.dlm masa 2minggu approved.sesetengah orgni,bukan xbuat loan.dah buat.dah dapat pun duit,tetapi hidup nak mewahja,mana xhbis duit2.bukan bayaq fee blajaq tp bayaq downpayment beli keta.apa punya tur...bila duit habis,mulala menggelabah xtentu pasai.padahal sendri buat keja bodo...sory tu say,sometime seseorang perlu belajar dengan cr yang susah untuk berjaya.jangan mengharap dari kejayaan oranglain.malu la sikit.

2:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

UNTUK PERHATIAN Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari ,

saya amat tertarik dan kagum bila membaca biodata Tan Sri,

Tapi,,saya ingin menarik perhatian Tan Sri mengenai PENANGGUHAN KUATERS KAKITANGAN MASJID NEGARA yang hanya tinggal janji kosong sahaja,

banyak sandiwara yang berlaku sehingga 10 tahun masih belum siap lagi?

adakah Tan Sri sedar atau tidak sedar bahawa KAKITANGAN MASJID NEGARA BAGAI MENUNGGU BULAN JATUH KE RIBA.

KAMI MENGHARAPKAN KERJASAMA YANG BAIK dari Tan Sri,

TERIMA KASIH

6:12 PM  
Anonymous Anonymous said...

salam... saya turut rasa bangga dengan pencapaian Tan Sri... Semoga lebih ramai lagi dermawan seperti Tan Sri yang dapat menolong mereka yang berada di dalam keperitan dan kesusahan...
Saya pelajar tahun 3 di sebuah IPTA di semenanjung tanahair yang sedang melakukan research untuk salah satu subjek dalam pengajian saya terpanggil untuk mengkaji siapakah sebenarnya Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary. diharapkan supaya pendedahan lebih mendalam dapat memberi kesedaran kepada setiap manusia bahawa kita semua adalah Khalifah dimuka bumi ini...dan seharusnya kita membuka ruang kepada insan lain mengecapi kehidupan yang lebih sempurna.... sekian...wasslam....

2:01 AM  
Blogger nahzatulshima said...

assalamualaikum...

saya nahzatul shima.saya baru tamat belajar.tapi sudah 2 bulan lebih tak bekerja...jadi saya nak minta ada tak keje kosong di salah satu syarikat tan sri?

jika ada kekosongan saya bole di hubungi di talian 012 3818581

8:28 PM  
Blogger AIS-G COM SERVICES said...

This comment has been removed by the author.

9:06 PM  
Anonymous Anonymous said...

Pertama-tama sekali, saya harap pembaca blog ini MEMBACA posting ini semula dan MEMAHAMI kembali apa yang dituliskan dan apa yang cuba hendak disampaikan. Penulis blog ini ada seorang WANITA, TSSMAB ni LELAKI. Blog ini hanya menceritakan hasil kajian blogger ini tentang TSSMAB! Ramai yang salah tempat nak mintak tolong. Dah la saluran nak mintak tolong salah (ni bukan blog TSSMAB) cara minta tolong pun biarlah beralas dan nampak berusaha sikit. Ambil pengajaran dari biodata yang DIPETIK ini.

Harap semua orang boleh memahami context posting ini. Sekian,terima kasih.
-STUDENT-

8:13 AM  
Blogger nABilah said...

wow! he's such a totally wonderful person and i wish i could be just like him. i'm so pathetically ashamed of myself for being so arrogant in everything that i have. he does now put me in a new place. i will try to help my friends.

life is not only about finding money. hope i could be a much better person. hahaha now i have a new idol to think about.

2:31 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum, buat semua warga malaysia. saya percaya bhawa ramai yang telah memberi komen,
malah kebanyakkannya memohon bantuan keewangan, termasuklah saya sendiri,saya pun telah menunggu hampir dua tahun
dan semuanya hanya sia2, kerana laman ini hanyalah laman blog persendirian dan bukannya laman rasmi TAN SRI.


Alhamdulillah, sejak kebelakanngan ini, hidup saya bertambah baik dan senang, dan ingin saya kongsikan berita
kegembiraan ini kepada semua. sebenarnya, terdapat satu sistem kelolaan sebuah badan swasta yang dapat membantu kita
dalam menjanakn pendapatan, ianya memberi maklumat kepada kita berdasarkan soalan/pertanyaan kita, khususnya dalam soal kewangan.
sebagai contoh, saya nyatakan saya seorang pelajar, dan ingin mencari pendapatan secara part time (dalam ruangan message),
dan kemudiannya sistem tersebut memaklumkan kepada saya perniagaan apa yang perlu ceburi dan dimana.

Ianya memudahkan kita dalam proses menjanakan pendapatan, tanpa perlu meminta2 sebegini.InsyaAllah, diharap saudara dan saudari akan mencubanya.


anda hanya perlu taip :

BSTARZ ruangan kosong BS ruangan kosong SIS ruangan kosong INFO ruangan kosong dan taip message anda dan hantar ke 32300.

ini bukannya program cepat kaya, tetapi hanyalah sistem yang memudahkan kita mencari duit.
percaya atau tidak terpulanglah, tapi cubalah dulu demi kepentingan masa depan masing2,
saya telah pun berjaya, insyaAllah saya harap moga semuanya pun akan berjaya.amin.

11:04 AM  
Anonymous aznina said...

assalamualaikum w.b.t...

semoga tan sri di bawah payungan rahmat Allah s.w.t dan sihat sentiasa..

saya nor azrina berusia 24 tahun masih mengaji dalam bidang perubatan di IPT tempatan berniat memohon bantuan perubatan..

saya merupakan penghidap penyakit PSORIASIS WITH PSORIATIC ARTHOROPATHY dan PANUVEITIS kini menerima rawatan di Pusat Perubatan Uni. Kebangsaan Malaysia (PPUKM) memerlukan rawatan lanjut dan ubat (INFLIXIMAB-REMICADE) yang menelan kos RM90,000 (setahun)..

ibubapa adalah peniaga gerai (sewa MARA), adik2 yang juga menuntut di IPT & IPT Jepun(tajaan JPA), ternyata keluarga tidak mampu menyara kos perubatan saya..

saya berharap kesihatan saya pulih setelah menghidapnya sejak berusia 11 tahun.. saya berharap untuk sihat seperti orang lain dan mencapai cita2 menjadi Pakar Patologi/Anatomi... saya tak mahu kerana masalah kesihatan segala impian tidak menjadi nyata...

untuk pengetahuan Tan Sri, saya juga adalah penerima Anugerah Presiden atas kecemerlangan dalam pendidikan.. hanya ini dan semangat dari keluarga yang menjadi kekuatan untuk saya terus berjaya...

bukan niat memohon simpati tapi ini hanyalah sebahagian usaha yang mampu saya lakukan untuk membantu diri dan keluarga... saya harap ada respon dari pihak Tan Sri atau sebarang alamat yayasan Bukhary agar saya dapat memberi surat pengesahan dari pakar perubatan yang terlibat mengendalikan rawatan kepada saya....
saya boleh di hubungi di 017-3290014 dan emel azrina5252@yahoo.com.my

terima kasih atas keprihatinan Tan Sri... semoga rahmat Allah sentiasa mendampingimu..
salamm..

5:38 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum, Tan Sri Syed Mokhtar saya bernama Mohd Faudzi Osman (albukhary) dari selangor pj, masalah tanah terbiar di pulau tioman sebanyak 2 ekar 1/2. Kami tidak mampu mengusahakan tanah pusaka ini. Dengan ini keluarga saya harap tuan mampu bagi tawaran untuk mengendalikannya. sekian terima kasih.
Tel 0163159440
mohdf@golighthouse.com; pocsag@yahoo.com

12:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

Salam semua,apa yang TSSM, catatkan disini adalah untuk renungan kita semua,jadikan contoh,bukan untuk meminta...kita memberi adalah lebih baik,saya cuma tamat tingkatan lima pada tahun 1975,gagal MCE(SPM),keluarga orang susah dan punya 6 adik.saya usaha,jatuh,bangun hampir 20tahun.Alhamdulilah hari ini,saya memdapat gelaran Doktor,adik2 yang berjaya.punya perniagaan sendiri iaitu membantu anak anak luar bandar memdapat tempat di IPTA&IPTS,tak pernah meminjam dari mana institusi kewangan atau orang persaorangan.hanya satu.doa tulus saya pada Allah SWT,saya tak penting,anak2 saya,istri saya dan orang yang susah diluar sana penting bagi saya.hari ini saya tingal diluar negara bersama istri dan anak2 saya.Tetap dengan doa tulus saya..wang bukan jaminan perniagaan maju,tapi peribadi,kesungguhan,kejujuran dan amanah anak2,orang susah dari allah yang saya pentingkan.Alhamdulillah,saya syukur apa yang saya ada pada hari ini.tidak terlalu kaya dan tidak juga susah.tetap makan beras,bukan makan wang,masih memandu proton waja bila pulang ke malaysia.masih memandu kereta kecil diluar negara.Tidur saya lena,tiap pagi saya senyum lihat anak2 dan cucu.bila solat anak2 dan istri. dibelakang.Alhamdulillah.Perniagaan saya berjalan lancar di Malaysia dan juga diluar negara.kenalan dengan juga menteri malaysia dan juga diluar negara.tapi mereka cuma teman peribadi saya,bukan tempat saya meminta itu dan ini.Teman saya diluar negara,adalah tukang beca,pemandu teksi,tukang jual di pinggir jalan,ustaz2 yang menjaga anak2 yatim.Teman2 semua,kita harus ingat tidak semua datang bergolek dan pergi saperti kilat,jaga apa yang Allah berikan dgn baik.Dan Insyallah Allah akan menjaga kita,keluarga kita,anak2,harta2 kita,amalan kita.Saya bukan kaya saperti TSSM,tapi saya tetap bersyukur apa yang saya ada.Saya bangunkan perniagaan dengan airmata,keringat,kesedihan,tanpa wang yang cukup.Tapi saya bagunkan juga dengan bersyukur kepada Allah,Hari ini saya berjaya dengan cara saya sendiri.Walaupun dicemuh oleh banyak orang.Dan hari ini saya banyak dilupakan oleh teman2,dan itu yang saya mahu.agar amalan saya kepada yang susah dapat saya laksanakan tanpa teman2 yang sentiasa mahu saya berkongsi niaga.biarlah saya cari wang buat yang sudah.saya senang begitu.istri dan anak2 membantu saya dengan baik.

1:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

Salam semua,apa yang TSSM, catatkan disini adalah untuk renungan kita semua,jadikan contoh,bukan untuk meminta...kita memberi adalah lebih baik,saya cuma tamat tingkatan lima pada tahun 1975,gagal MCE(SPM),keluarga orang susah dan punya 6 adik.saya usaha,jatuh,bangun hampir 20tahun.Alhamdulilah hari ini,saya memdapat gelaran Doktor,adik2 yang berjaya.punya perniagaan sendiri iaitu membantu anak anak luar bandar memdapat tempat di IPTA&IPTS,tak pernah meminjam dari mana institusi kewangan atau orang persaorangan.hanya satu.doa tulus saya pada Allah SWT,saya tak penting,anak2 saya,istri saya dan orang yang susah diluar sana penting bagi saya.hari ini saya tingal diluar negara bersama istri dan anak2 saya.Tetap dengan doa tulus saya..wang bukan jaminan perniagaan maju,tapi peribadi,kesungguhan,kejujuran dan amanah anak2,orang susah dari allah yang saya pentingkan.Alhamdulillah,saya syukur apa yang saya ada pada hari ini.tidak terlalu kaya dan tidak juga susah.tetap makan beras,bukan makan wang,masih memandu proton waja bila pulang ke malaysia.masih memandu kereta kecil diluar negara.Tidur saya lena,tiap pagi saya senyum lihat anak2 dan cucu.bila solat anak2 dan istri. dibelakang.Alhamdulillah.Perniagaan saya berjalan lancar di Malaysia dan juga diluar negara.kenalan dengan juga menteri malaysia dan juga diluar negara.tapi mereka cuma teman peribadi saya,bukan tempat saya meminta itu dan ini.Teman saya diluar negara,adalah tukang beca,pemandu teksi,tukang jual di pinggir jalan,ustaz2 yang menjaga anak2 yatim.Teman2 semua,kita harus ingat tidak semua datang bergolek dan pergi saperti kilat,jaga apa yang Allah berikan dgn baik.Dan Insyallah Allah akan menjaga kita,keluarga kita,anak2,harta2 kita,amalan kita.Saya bukan kaya saperti TSSM,tapi saya tetap bersyukur apa yang saya ada.Saya bangunkan perniagaan dengan airmata,keringat,kesedihan,tanpa wang yang cukup.Tapi saya bagunkan juga dengan bersyukur kepada Allah,Hari ini saya berjaya dengan cara saya sendiri.Walaupun dicemuh oleh banyak orang.Dan hari ini saya banyak dilupakan oleh teman2,dan itu yang saya mahu.agar amalan saya kepada yang susah dapat saya laksanakan tanpa teman2 yang sentiasa mahu saya berkongsi niaga.biarlah saya cari wang buat yang sudah.saya senang begitu.istri dan anak2 membantu saya dengan baik.

1:06 AM  
Anonymous Anonymous said...

aslkm... ini first time saya view blog ni,saya terbaca banyak commet yang meminta sumbangan di sini,adakah perkara2 tersebut terus sampai ke pihak yang berkenaan?saya juga ingin memohon sedikit bantuan kewangan untuk pelajaran, tetapi saya tak tahu macam mana nak menghubungi pihak yayasan bukhari....saya dapat tawaran pergi belajaran di Manama,bahrin selama sebulan dalam bidang bahasa arab. tetapi tambang penerbangan ditanggung sendiri, hanya perbelanjaan kehidupan dan pengajian disana sahaja ditanggung.saya dikalangan orang yang tak berkemampuan klau boleh saya xnak melepaskan peluang in,saya berusaha mencari sumber kewangan,saya memerlukan bantuan kewangan....saya berharap sesiapa yang mempunyai rezeki yang lebih dapat menolong saya, saya hanya memerlukan rm4,000.00 sahaja sebagai tambang tiket penerbangan,klau di izinkan,pemergian saya ke sana pada 16hb mei 2009....saya berharap rezeki saya dimurahkan. jika ada sape2 yang ingin menolong saya, boleh hubungi saya di no 0199319221 @ nurimanseri@yahoo.com @ dapat menolong saya bagaimana dapat berhubung terus dgn yayasan bukhari. terima kasih...

1:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

mase aku form 5 dulu.. aku kene gi kelas tambahan tapi takyah bayar.. cam pelik gak.. pastu cikgu bagi tau, kite orang nye kelas tambahan (satu sekolah) ade orang sponsor.. time tu yang aku tau Yayasan Al-Bukhari je yg sponsor.. tak tau plak mamat ni yg kuar duit.. cam tak caye kan, rupenye mamat ni yang sponsor.. memang banyak la pahala die ni.. mati nanti mesti diuruskan dengan sempurna.. insya-ALLAH.. all i can say, GOD BLESS HIM.. AMIN...

6:50 AM  
Anonymous Anonymous said...

asalamualaikum Tan Sri,
saya seorang AJK PIBG sekolah kebangsaan Pulai Baling Kedah. sekolah ini belum mempunyai surau untuk murid-murid serta guru menunaikan solat. sehingga sekarang kami hanya menggunakan bilik darjah sebagai surau. bilik tersebut juga akan diambil dalam masa terdekat kerana sekolah kekurangan kelas. saya ingin tahu bagaimanakah cara untuk memohon sumbangan untuk pembinaan surau sekolah saya di yayasan Tan Sri - Mohd Nawi Mahmud AJK PIBG Guru SK Pulai, 019-2581295.

3:21 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum Wbt

Semoga Allah terus memberkati rezeki Tan Sri. Terus ditambah demi amanahNya.

Wassalam.

5:56 AM  
Anonymous Motivator said...

Jangan la sume nk meminta bantuan...
Ni la Melayu...Minta la kat Kerajaan...Masuk dalam program bersamamu TV3...Korang ingat masalah korang je...kalo dia nk layan sume kehendak korang...gunung pun kalo tiap hari d korek habis...dia bukan kerja utk nk bg kesenangan kat korang...blog ni nk supaya korang ada motivasi...YaAllah...apa la nk jd ngn Melayu...
Kalo camtu...korang tukar ic Bin or Binti korang letak nama Tan Sri...

6:11 AM  
Anonymous Anonymous said...

salam tan sri...
macam mana kalau saya mahu buat praktikum di syarikat tan sri?
ada ditawarkan ke??
malamraya@yahoo.com

11:35 PM  
Anonymous Nabila said...

aku rase org kat dlm blog ni mmg mangkuk btul laa.kalo korang bace blik comment kat atas tu,ade mcm2 org.ade yg mntak keje laa,tanye cmne nk wat praktkal kat office tan sri laa(oit,ko pi laa google kat internet),ade mntk wang utk sara family,ank laa..ntah pebende ntah.ade satu minah tu,die punye comment mak oooiii..cm essay!!sumoah klaka gler.ade plak yg siap bg no acc n number phone.mane la tau org2 tan sri akn kol ke..kadang2 kter tgk manusia ni suke memintak.ade effort,insyaallah tuhan akn tolong.jgn ingat ni blig tan sri.he's businessman laaa.xde mase nk bace.jgn cakap 'alaaa,sekadar mncube nasin'.no...it is fuckng useless!!!..kpd yg nk mintal loan bljaaagain PTPTN kn ade.kpd emak2 yg mintak duit utk support anak,hang pi laaa mntak sponsor kat bdn2 kerajaan,isi borang.amboi,nk on9 ade mase plak ek??tu yg pelik bin ajaib tu.aku tau,majoriti kat dlm blog nih org melayu.malas aku nk ckp...

11:27 PM  
Anonymous Anonymous said...

Asalamualaikum...

saya rasa sgt terharu dgn kisah hidup seorang anak kampung yg bangun membantu bangsa sendiri... kenapa saya tidak boleh? saya boleh... saya mmg boleh... cuma saya perlu mulakan sesuatu... tak mustahil saya akan menjadi seperti tan sri kelak... rezeki Allah yg tentukan... saya amat setuju dgn ucapan2 yg tan sri berikan... ramai Degree holder mcm saya ni kerja makan gaji, cukup2 makan... walhal sepatutnya perlulah bersikap berani utk memulakan sesuatu perniagaan dgn usaha sendiri dan cretiviti sendiri... saya selalu berjumpa usahawan2 melayu yg menagih bantuan kerajaan utk suntikan kewangan perniagaan mereka... hal yg paling saya kagumi ttg mereka, berani menanggung risiko dan sanggup leburkan sepenuh masa utk perniagaan mereka... sebagai pekerja di PUNB (perbadanan usahawan nasional berhad), saya sedar bahawa saya juga mampu dan berani berhadapan dgn risiko2 asalkan kita bertindak secara bijaksana... tak mustahil mereka juga akan menjadi seperti tan sri suatu hari nanti dgn usaha dan kebijaksanaan mereka sendiri...

Doakan kejayaan saya...

Hairul Izham Zuhri.

2:29 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum,

adakah pihak tuan memberi pinjaman kepada anak2 melayu yang ingin melanjutkan pelajaran di dalam bidang penerbangan...???

Saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di salah satu akademi penerbangan di Malaysia iaitu Asia Pacific Flight Traning di Kelantan. Tetapi saya tidak mempunyai dana untuk membiayai kos sebanyak Rm240,000. MARA sekarang masih lagi bekukan pinjaman untuk tujuan tersebut.

Terima kasih

2:00 AM  
Blogger ady said...

assalamualaikum,

adakah pihak tuan memberi pinjaman kepada anak2 melayu yang ingin melanjutkan pelajaran di dalam bidang penerbangan...???

Saya mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajaran di salah satu akademi penerbangan di Malaysia iaitu Asia Pacific Flight Traning di Kelantan. Tetapi saya tidak mempunyai dana untuk membiayai kos sebanyak Rm240,000. MARA sekarang masih lagi bekukan pinjaman untuk tujuan tersebut.

hadi_blaze91@yahoo.com

Terima kasih

11:31 AM  
Anonymous Salmiza said...

Askum Tan.Sri,

Saya Salmiza daripada educate to learn.Sdn.Bhd (e2L).

Kami adalah one stop provider for Early Chilhood Develoment

Our company having and institut for diploma courses & short courses , we also consultant for seting up TASKA & TADIKA , our company also actively seting up toy library around malaysia called as i-play toy library. The current project is software management system for TASKA , TADIKA and orphanage house.

I believe tan sri punya yayasan was involve closely with this , i would like to demo the software management system untuk kegunaan di yayasan tan sri.

selain itu , kami juga telah membuka 2 toy library di perlis ia itu berdasarkan laporan, selama 2 tahun pembukaan toy library ini ,data yg dicatatkan adalah daripada jumlah keseluruhan 143000 pengunjung. 112000 adalah terdiri daripada kanak-kanak. toy library ini telah berjaya menerapkan budaya mengunjungi library di kalangan penduduk di perlis. insyaalh kami akan membuka 2 lagi di padang besar & simpang empat perlis.diharapkan pembukaan ini akan meningkat lagi kunjungan ke perputakaan.

saya mencdangakan supaya tan Sri melihat potential ini di alor setar iaitu di yayasan albukhari sendiri.

ini adlah website syarikat saya untuk perhatian tan sri www.educatetolearn.com.my

saya boleh dibungi di 016-2276511 -salmiza

2:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

Kelakar lah baca blog ni , orang-orang sini mintak sumbangan....yang berpelajaran pun tak reti-reti jugak..blog ni bukan syed mokhtar Al-Bukhary yang punya....keh keh keh

1:24 AM  
Anonymous Anonymous said...

yes!

aku merasakan satu motivasi yang amat bagus dalam diriku ini

aku berdoa agar aku boleh menjadi(atau menghampiri) taraf pakcik Bukhari ni!

-redazun

1:42 AM  
Anonymous Anonymous said...

btol la..kelakaw lak bace blog ni padahal blog ni bkn tan sri mokhtar yg punye..hadoi..xpkir ke ni blog je yg dibuat oleh org lain, dan bukannye die sniri..pelik tol

8:51 AM  
Blogger HUSNAS said...

Assalualaikumwarohmatullahhiwabarokatul;Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi mengasihani,semoga tuan dan keluarga sentiasa dalam rahmat Allah yang Maha Kaya dan Maha Pemelihara;
Tuan...saya perniaga yang memerlukan modal sebanyak RM100 juta.Saya hendak pinjam dari tuan selama setahun sahaja.Selepas setahun Dengan Nama Allah dan Rasulullah,saya akan kembalikan semula RM100 juta itu berserta pembahagian keuntungan 50% untuk tuan dan 50% untuk saya.Kalau tuan yakin dengan janji Allah dan Rasul saya bersedia untuk ke pejabat tuan bersama dengan kertas kerja yang lengkap.INSYAALLAH segalanya akan berjaya dalam rahmat Allah.Aminnnn

9:53 PM  
Anonymous Anonymous said...

sian kat orang melayu...rupanya tak paham2 yang blok ni bukan tssmb punya...melangkau kesusahan untuk menjangkau kejayaan.........itu adat orang berniaga
bak kata tan sri....34tahun untuk memahami duna busness atau beri sedikit masa untuk mendalami dunia busness...
memang susah nak tukar mentaliti melayu itu sendiri........

12:19 PM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum...
Saya merupakan pelajar kejuruteraan kimia bioproses di universiti teknologi malaysia,skudai.Untuk pengetahuan pihak tuan,kami akan mengadakan educational trip ke china.Jadi kami amat memerlukan bantuan kewangan dari segi penajaan untuk ke sana.Kami memerlukan no contact pihak tuan untuk menerangkan dengan lebih lanjut. Di sini saya lampirkan emel saya untuk maklum balas. -are_jeng_kb@yahoo.com-

9:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum...
Saya merupakan pelajar kejuruteraan kimia bioproses di universiti teknologi malaysia,skudai.Untuk pengetahuan pihak tuan,kami akan mengadakan educational trip ke china.Jadi kami amat memerlukan bantuan kewangan dari segi penajaan untuk ke sana.Kami memerlukan no contact pihak tuan untuk menerangkan dengan lebih lanjut. Di sini saya lampirkan emel saya untuk maklum balas. -are_jeng_kb@yahoo.com-

9:17 AM  
Anonymous Anonymous said...

Masyallah... malu betul aku tengok orang2 melayu berminta-minta macam nie. Ade yang syahdu, ade yang susah, ade yang merapu, ade yang mengampu , ade merepek.. dah macam-macam ade.. tak ke bangang bunyi nye dok minta-mintak macam nie???? yang sebetul nye ni kan blog dari blogger biasa ajer... bukan nye blog tan sri mokhtar. Tak ade akal langsung...

4:03 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalammualaikum Tan Sri,saya mohon jasa baik Tan Sri membantu saya untuk menghantar kedua-dua ibu dan bapa saya menunaikan fardhu haji. Memandangkan umur mereka sudah menjangkau 70an dan gaji saya pula kecil, tidak mampu untuk membuat simpanan mereka. Walaubagaimana pun untuk menhantar mereka ke sana memerlukan mahram yang boleh membantu mereka berdua di sana. Semoga Allah merahmati segala jasa Tan Sri itu. Drp noor_hayati01@hotmail.com. Sekian. Wassalam.

10:48 PM  
Anonymous Anonymous said...

asalamualaikum w.b.t.
tuan-puan/Y.B/Dato/Datin/Tan Sri/Datin Sri...
saya seorang AJK PIBG sekolah kebangsaan Pulai Baling Kedah. sekolah ini belum mempunyai surau untuk murid-murid serta guru menunaikan solat. sehingga sekarang kami hanya menggunakan bilik darjah sebagai surau. bilik tersebut juga akan diambil dalam masa terdekat kerana sekolah kekurangan kelas.Mohd Nawi Mahmud AJK PIBG Guru SK Pulai, 019-2581295.

8:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualaikum w.b.t.
tuan-puan/Y.B/Dato'/Datin/Tan Sri/Datin Sri..

saya seorang AJK PIBG sekolah kebangsaan Pulai Baling Kedah. sekolah ini belum mempunyai surau untuk murid-murid serta guru menunaikan solat. sebelum ini kami hanya menggunakan bilik darjah sebagai surau. sekarang bilik tersebut diambil di jadikan kelas pemulihan khas kerana sekolah kekurangan bilik darjah. oleh yang demikian, kami PIBG SK Pulai sedang berusaha membina sebuah surau baru melalui sumbangan2 daripada guru2 dan waris, kerana tiada peruntukan daripada kementerian. untuk pengetahuan, kami memerlukan RM 50,000.00 lagi bagi menyiapkan surau tersebut. kami amat mengharapkan sumbangan derma daripada tuan-puan/Y.B/Dato'/Datin/Tan Sri/Datin Sri. sebarang sumbangan bolehlah dibuat melalui akaun PIBG BANK RAKYAT no. akaun: 22-004-114647-8.
semoga Allah menambahkan lagi rezki tuan-puan diatas sumbangan tersebut.amin, ya Rabbal a'lamin.-Mohd Nawi Mahmud AJK PIBG Guru SK Pulai, 019-2581295.

8:44 PM  
Blogger mzmresources said...

assalamualaikom Tan Sri sy Mohd Zaini Bagus dr Sykt MZM RESOURCES,
Terlebih dahulu sy ingin memohon maaf dari Tan Sri kerana mengangu.sebenarnya sy telah menjalankan sykt MZM RESOURCES ini hampir 5 tahun dalam bidang pembekalan kepada badan badan kerajaan,sekolah2,kolej2 dan universiti dalam banyak bidang termasuk membekal peralatan makmal,camical dan berbagai lg hinggakan membekalkan anak tikus kepada pelajar perubatan universiti.tetapi Tan sri perniagaan sy ini masih lagi belum berkembang dengan memuaskan hingga kesaat ini.apa pandangan Tan sri dalam hal ini?.untuk makluman Tan Sri perniagaan sya ini semuanya dijalankan olih keluarga sy termasuk isteri dan anak beranak sy sehingga kini tp perniagaan masih lagi belum berkembang.kelebihan sykt sy dari segi pembahagian tugas sy dibahagian marketing dan isteri dibahagian kewangan anak2 sy dibahagian dsign dan operasi untk mkluman Tan Sri sy tidak mangalami sebarang masalah dalam menjalankan bisness ini diantara sesama keluarga cuma dari segi pemberian kerja2 dari pihak kerajaan yang masih tersangat kurang dan dari segi modal pihak sykt sy tidak mempunyai masaalh kerana sy mempunyai kemudahan faktoring dan seberapa besar nilai kerja tidak mendatangkan masalah kepada sy kerana beckup dr bank yang ada dibelakang sy harap dapatlah Tan Sri memberikan pandangan Tan Sri dalam hal ini kepada sy .Pihak sykt sy berharap dapatlah kiranya memberikan sedikit runag untuk sy mendengar nasihat dr Tan Sri apa yang perlu sy betulkan dalam perniagaan sy ini.sy telah menempoh berbagai kerenah onar dan duri dalam bisness ini sb itu kami sekeluarga masih bertahan lg hingga kini sb kami yakin kejayaan sudah berada dalam tangan kami dan kami yakin Allah akan memberikan kejayaan kpd kami jd dengan kata kata hikmat dr Tan Sri yang banyak pengalaman ni maka bertambah kuatlah lg keyakinan kami dan bertambah kuat lg semanagt kami.untuk makluman Tan Sri cara Tan Sri sama seperti apa yang sy tarbiahkan kepada anak2 sy berani menghadapi dugaan jika inginkan kejayaan dan jika besar keberanian kita maka kejayaan yang besarlah yg kita akan dapat dan sy pasti kami smua akan berjaya cuma menunggu saat dan ketika sahaja.dengan suntikan semangat dr Tan Sri maka akan dapat membantu mempertingkatakan semangat kami sekeluarga untuk menyahut cabaran kerajaan yang orang melayu mesti berani mencuba sesuatu yang baru maka kami sekeluarga telah berani menyahutnya dan setakat ini pihak sykt kami telah terkenal dikalangan pelajar ukm akan peranan sykt kami dan juga sumbangan yang telah kami buat untuk bangsa dan negara serta untuk agama Islam.sekian terima kasih assalammualaikom

11:13 PM  
Blogger zar said...

Salam,
Saya memang tersentuh dengan didikan orang tua Tan Sri. Semoga segala jasa baik Tan Sri di rahmati dan di terima oleh Allah. Semoga Allah melahirkan berjuta-juta orang yang suka bersedekah membantu orang yang kekurangan.Tiada perkataan untuk di lafazkan oleh saya kepada Tan Sri. Semoga Allah kurniakan kesihatan Tan Sri untuk membantu orang2 yang memerlukan....

3:41 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nampaknya lebih ramai yang suka meminta-minta wang tanpa segan silu, setiap manusia mempunyai masalah namun berusahalah tp jangan sampai mengaibkan diri sendiri

4:15 AM  
Anonymous Anonymous said...

Tangan yang memberi lebih baik dari yang meminta. Ramainye yang meminta !

7:41 AM  
Anonymous dakbaek^_^ said...

assalamualaikum tan sri.

saya seorang pelajar asrama penuh.

saya ingin kan kerjaya yang bagus.

doakan ya.

9:31 PM  
Anonymous Anonymous said...

Alhamdulillah . . . beliau sesungguhnya dijadikan contoh/mentor kite utk berusaha ke jalan Allah swt.

Membaca komen2 yg bangga akan kebaikan Tan Sri, yg ingih mengikut jejak langkah nye, Alhamdulillah, dan mudah2an mereka2akan dibuka pintu hati mereka oleh Allah swt utk gigih berusaha dan mnjadikan impian mereka, kenyataan.

Komen2 yg agak tidak memberangsangkan ialah komen2 yg meminta bantuan, sumbangan, dll. Ni yg 'ter-tidak-bagus' tntang sikap kita orang melayu ni. Dengar je ada orang yg bersifat murah hati, mula lah nak memohon sumbangan, itu lah ini lah . . . Bukan saya ni nak berlagak yg saya ni baik, bukan kah 'tangan yg memberi lebih baik dari yg menerima (fadhilat dari sbuah hadis).
Jadi, wahai pembaca2 yg meminta sumbangan tadi, renong2kan lah kata hadis tadi. Kalo nak sumbangan dari Yayasan sekali pun, cari jalan utk memberi sesuatu kpd Yayasan itu dahulu (pemberian tidak smstinya wang ringgit, tp boleh dlm pelbagai cara yg lain). Selepas kita memberi, insyaAllah, rezeki akan datang pada kita . . .
Jgn lah terus terus jd 'peminta'!!
Saya mohon maaf jika tersalah kata, tersalah sikap, tapi saya ikhlas ingin berkongsi pendapat, dgn berpandukan hadis 'tgn yg mmberi lebih baik dari tgn yg menerima'. Contoh terbaik dah ada pada Tan Sri, bnyak dia memberi, rezekinya tidak putus2 (dlm pelbagai bentuk, jgn salah fahamkan yg rezeki hanya duit ye).
Sekian, Wallahu. Wassalam.

7:36 PM  
Anonymous Anonymous said...

Salam semua..

maafkan sy sekiranya posting ini menyakiti sesiapa.. Kenapa kita perlu meminta2 dan bergantung kepada org lain.Jika SMAB ingin memberi derma, beliau akan memberi dengan rela hati. Apa kata kita set kan didalam hati dan minda, yg rezeki ini dari ALLAH S.W.T. Selain Istiqomah dgn solat, cadangan sy amalkan zikir Arrazzaq dan ayat 1000 dinar, kemudian berusaha dan bertawakal lah kepada ALLAH. *boleh dikatakan setiap blog yg ada posting berkenaan SMAB, akan ada komen atau posting yg meminta derma dan bantuan. Anda fikir2kan lah apa yg sy maksudkan ini.. Maaafkan sy sekali lg jika ada yg terasa. Sekadar ingatan utk diri saya sendiri kepada Allah yg satu..

9:11 PM  
Anonymous Anonymous said...

sayer setuju dngn anonymous, kenapa meminta? adakah meminta dapa mencukupkan semua keperluan anda?
bukankah lebih baik kita meminta cara bagaimana untuk menjadi mcm tan sri. saya rasa kt sepatutnya sedar bahawa bangsa kita terlalu bnyk meminta dari memberi. kesusuahan yg kita hadapi ini adalah satu jalan menghadapi kesenanagan.pecahkan tembok kemiskinan yg ada dihadapan anda, semua org akn mampu. melayu juga mampu menyaingi bangsa lain.

2:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Nampaknya masih ramai yang belum ambil iktibar daripada tujuan asal blog ini.

SMAB ingin mengajar kita untuk bergerak dengan kaki sendiri untuk dapatkan kejayaan walaupun kita susah. Beliau ingin lihat mentaliti 'Melayu yang perlukan tongkat' itu dibuang.

6:33 AM  
Anonymous Anonymous said...

Assalamualikum semua,

Saya terlalu di blog ni kerana mencari (search) sedikit maklumat, kalau tak memang lah amat payah utk online kat benda2 ni semua. sedikit nasihat nak diberikan.

saya adalah seorang peniaga yang boleh dikatakan hampir serupa dengan kisah Tan Sri , dan kini juga telah berjaya selepas melalui liku hidup yang amat payah, pesan saya adalah...usaha lebih dan jangan putus asa, fikir diluar kotak, buat apa yang orang tak berani buat. 99% kegagalan itu berpunya dari alasan. Tapi yang penting jgn melawan ibu, ambil berkat dan restu ibu dan guru.

ini bukan blog tan sri, jika saya pun adalah tan sri, masa membaca amat sedikit, hanya PA yang jalankan urusan ni semua, jariah yang dijalankan macam dah tersurat, kami mencari bukan dicari.

Untuk itu, kita kena tepat buat keputusan, nak curahkan isi hati pun kena tepat pada tempat nya. ini orang lain punya tempat curahan hati, kenapa ada ramai orang memohon dan meminta pertolongan daripada blogger ni,

terima kasih

2:43 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum tan sri
saya nak tanya adakah yaayasan tan sri memberi bantuan berbentuk pinjaman untuk membeli teksi untuk menyara keluarga dan bekalan pendapatan di hari tua sekiranya saya ada permit sendiri dan gagal mendapatkan pinjaman daripada bank,mara,tekun, baitulmal dan sebagainya harap tan sri dapat menghubungi saya di 016-6779301 wan terimakasih

9:30 AM  
Blogger cikgu hijrah said...

Assalammualaikum,
Saya ingin menemuramah Tan Sri untuk melengkapkan kerja kursusnya pada akhir Mei 2010 nanti.Bagaimana caranya boleh saya menghubungi tan Sri.Terima kasih.
Isha (013-6022456)

4:49 AM  
Anonymous Anonymous said...

gile bai.....yang nak meminjam 100 juta pon ade????...
lg mau try ka??...

4:25 AM  
Anonymous Anonymous said...

Saya setuju dgn beberapa blogger macam Nabila, RichWoman dsb. Wahai org2 Melayu (yg asyik meminta2), sedarlah sikap yang malas dan meminta-minta itulah yang menyebabkan anda miskin.

Cubala baca apa yg Tan Sri nasihatkan tu, kita mesti ada sikap gigih, tekun dan tidak putus asa. Tidak bergantung pada orang lain.

Gunakan kejayaan Tan Sri dan cara pemikirannya untuk mengubah nasib tuan2 dan puan2, adik2, saudara dan saudari semua. Janganlah menjadi insan yang lemah.

Tan Sri adalah contoh terbaik Muslim dan Melayu yang berjaya. Alhamdullillah. Thanks for the infor shared here.

6:52 PM  
Blogger matnor said...

saya mohd noor bin hamid, anak 3 org. sdah sebua lebih tidak bekerja. sebelum ini bekerja sebagai peyelia kafetaria. dalam masa sebulan lebih saya menggunakan wang gaji saya untuk mengambil leses psv teksi. disini saya ingin memohon bantuan daripada pihak mana pun untuk medapatka pinjaman bagi memulakan kerjaya sebagai pemandu teksi.. saya tidak mempunyai modal yang dianggarkan sekitar rm3000 untuk teksi 2nd hand da rm6000 utk teksi baru.

6:49 AM  
Blogger matnor said...

saya moh noor bi hamid, ingin memohon bantuan daripada sesipa sahaja bagi mendapatkan pinjaman untuk mendapatkan sebuah teksi 2nd hand atau baru. hubuni saya di 014-7334377

7:01 AM  
Anonymous Anonymous said...

salam.. terima kasih tuan atas tulisan yang baik ttg tan seri Syed Mokhtar AlBukhari.. Mohon kebenaran untuk copy profail Tuan Syed dan apa yg disampaikannya agar ianya menjadi tauladan, sikap dan semangat yang baik kepada saya...budi baik tuan hanya Allah yang dpt membalasnya.. terima kasih..

enilam16@yahoo.com

2:22 PM  
Blogger momoyunus said...

aduh malunye aku baca komen2 kat atas..btol la susah nak ubah mentaliti bangsa kita ni..stuju ngn komen2 blogger kat atas.bukan nak amek teladan kesusahan TSSMAB,tp baca jumlah kekayaan TSSMAB untuk minta bantuan.yg pling xpham mintak duit nak anta mak ayah pegi haji pon ada.

yg nak wat loan pon ad,ape slahnye kumpul modal 2 dulu.
pendapat aku msalah bangsa aku ni,malu nak mula dari bawah..

adoii,,,double facepalm!

2:11 PM  
Anonymous Fazli Halim said...

Saya ingin menyumbang RM 100 kepada Yayasan Albukhary.

Bagaimana prosedurnya?

9:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

BODOH DAN BANGANG.. 3 PERKATAAN UNTUK ORANG YANG MEMINTAK2 DALAM BLOG YANG TAKDE KENA MENGENA DENGAN DIRI SYED AL BUKHARI. APE BENGAP SANGAT KORANG NI.. HAHAHAHAAHAH.. TAPI KORANG PUNYA AYAT MMG BUAT AKU TERGELAK MLM2 NI.. ADE GAK JOKE NAK BUAT SITCOM..

TAPI BILA TGK BALIK, PEMINTAK TU PLAK ADE YANG MCM MENGADA2.. MACAM POKEM.. WADEFAKMEN.. HAHAHAAHAH.. DALAM ORG DOK KATA NI BUKAN BLOG SYED AL BUKHARI, LAGI RAMAI DOK MINTAK.. WADEFAKMEN... HAHAAHAH..

BENGAP PUN ADA.. DUNGU PUN ADA.. ADA YANG NAMA POMPUAN MELAYU TAPI EMAIL LAKI INDIA.. WADEFAK... KALAU AKU JADI SYED AL BUKHARI, MMG AKU TOLONG...TOLONG GELAK JE.. DASAR PEMALAS TAHAP FIRAUN.. HAHAHAH.. WADEFAK..

PASNI ADA LAGI NAK MINTAK TOLONG KAY SYED AL BUKHARI? KALAU TAK SEDAR GAK, MMG BENGAP TAHAP GABAN... WADEFAK..HAHAHAHAAHAH..

9:35 AM  
Anonymous Anonymous said...

BIAQ PI LAA KAT DEPA.. HANG APA TAU.. DIORANG TENGAH TERDESAK, MANA ADA SEDARR N DAH LUPE DIRI.. CUME SEDAR2 JERR MATA DAH LEBAM MENGADAP PC.. TU DAH KIRE MAJU LA TUU... DARIPADA DOK GELAK HAHAHAH... BEIK KO TOLONG FORWARD SEMUA PERMINTAAN TU KAT OFIS TAN SRI, THEN SOH YANG MINTAK TU PEGI BUAT SCREEN TEST.. KO PUNN.. DAH ALANG2 PEGI TOLONG MENGADAP, MINTAK LA SIKITT... 100 TRILLION KERR.. THEN KO TOLONG AGIH-AGIHKAN UNTUK PUAK YANG TAK FAHAM BAHASA JERMAN YANG DOK MINTAK VIA BLOG NI.. BARU LAA DIORANG SONOK..

9:13 PM  
Anonymous Anonymous said...

Ya Allah bangsaku melayu tolong le sedar jgn le wat malu usaha le sendiri kecuali yg sakit..2 kes lain.tp yg lain 2 malu le sikit..gelak le bangsa lain bc..keje nk mintk aje..

6:13 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hari yang baik untuk Anda.

Adakah anda mencari pinjaman yang tulen? Pada kadar yang berpatutan? Dalam tempoh 2 hingga 3 hari perniagaan. Adakah anda pernah ditolak secara konsisten? oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Berita baik adalah ini! Kami menawarkan pinjaman antara dari € 1,000.00 kepada $ 30,000,000.00 Max. 3% faedah setahun. PINJAMAN untuk membangunkan EDGE / perniagaan pengembangan perniagaan yang berdaya saing. Kami disahkan, boleh dipercayai, boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik. Dan bersama-pembiaya kerja hartanah dan semua bentuk pembiayaan perniagaan, Balas kepada e-mel ini: firma pinjaman betterdayfunds@aol.com

Kami menyediakan pinjaman jangka panjang dari satu bulan sehingga lima puluh tahun.

Kami menawarkan jenis-jenis pinjaman dan banyak lagi;

* Pinjaman Peribadi (pinjaman tidak bercagar)

* Pinjaman Perniagaan (pinjaman tidak bercagar)

* Pinjaman Penyatuan * Gabungan Pinjaman

* Peningkatan Home.


Sila jika anda berpuas hati dan berminat dalam tawaran kewangan kita, tidak teragak-agak untuk menghubungi kami jika anda memerlukan perkhidmatan kami kerana anda akan perlu untuk memberi kami maklumat berikut untuk memulakan proses daripada jumlah pinjaman anda sewajarnya. Sila jika anda berminat dalam pinjaman segera hari ini kami E-mel dengan alamat e-mel berikut: betterdayfunds@aol.com

Salam
tędy Kate

2:51 AM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum Tan Sri. Saya difahamkan bahawa Yayasan Albukhari menyediakan dana untuk org2 melayu sama ada untuk tujuan pendidikan, perniagaan dan lain-lain. jadi, saya ingin memohon dana ini bagi tujuan pendidikan dan melangsaikan hutang. boleh tak Tan Sri bagi sedikit pencerahan mengenai prosedur permohonan dan pembayaran balik? ni email saya. dorahilton81@yahoo.com. TQ.

8:42 PM  
Blogger lori sewa murah dan senang said...

saya mempunyai lori 3tan dan bersedia berurus niaga..sedia menerima contrak ataupun sewaan trip..no tel untuk dihubungi,0123012810 / 0132780146 atau email kan ke aidrietransport@yahoo.com
terima kasih

11:33 PM  
Blogger lori sewa murah dan senang said...

sekarang syarikat saya sedang mengendalikan kerja kerja penghantaran barang2 kilang angkat pasang susun..pindah pejabat bungkus raping angkat susun balik,pindah rumah mengikut permintaan tuan rumah,rumah flat kondo,aparment,teres,banglo dan sebagainya,barang2 MPOB juga saya pernah angkut,beras kotak dan sebaginya..hubungi saya di 0123012810
0132780146
atau email saya di aidrietransport@yahoo.com
kepuasan anda matlamat kami
terima kasih

11:44 PM  
Anonymous Anonymous said...

`Nama saya Karina Agus, tinggal di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi amaran kepada semua mereka yang mencari pinjaman untuk berhati-hati penipu kerana mereka adalah bulan everywhere.Few lalu saya dari segi kewangan ke bawah, dan kerana keperluan saya, keadaan terdesak dan kemiskinan , saya telah scammed oleh beberapa firma yang dikenali sebagai pinjaman di dalam talian. Saya kehilangan harapan tidak sehingga kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman sangat handal dipanggil Puan Clara Alderman yang meminjamkan saya pinjaman tidak bercagar daripada $ 79,000 dalam masa 24 jam tanpa sebarang tekanan, pada mulanya ia adalah seperti mimpi bagi saya sehingga saya melihat amaran yang ansuran pertama saya 2 jam selepas i digunakan. Saya menyeru rakan-rakan indonesian yang memerlukan pinjaman untuk membantu anda melalui kenalan Mrs.Clara: claraloans@financier.com
  Berhati-hati! Anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui: Karinaagus2@gmail.com

12:48 AM  
Blogger mohd ezwanuddin mohamad Bakri said...

Assalamualaikum tan sri... maaf ggu... sy cuma ingin bertanya pd tan sri.. berminat x tan sri pd sektor perladangan? N berminat x tan sri utk selamatkan tanah milik org melayu dr dibeli oleh kaum cina..
ada satu tanah seluas 29ribu ekar..yg mane ada sawit n kilang serta padang golf hendak dijual... pd masa skrg..cuma pembeli dr kaum cina shj yg berminat...suka cita sy ckp..gembiranya sy andai tan sri dpt membeli tanah itu dr jatuh ke pihak cina singapore...sbb tanah tu milik syarikat org melayu juga.. tp hendak dijual...andai berminat... boleh r kiranya kita buat urusan tersebut..
andai tidak berminat..terpaksa r sy akur bangsa cina akn memilikinya...

11:12 AM  
Blogger norlidah atan said...

assalamualaikum tan sri...

didoakan semoga tan sri sihat dan mendapat lindungan dari Allah swt...

saya pn norlidah bt atan seorang guru di sekolah kebangsaan kubang golok, 16300 bachok. kelantan ingin memohon sumbangan untuk lawatan sambil belajar anak murid saya seramai 35 orang dan 5 orang guru pada 19 dis 2014 hingga 22 dis 2014... untuk pengetahuan tan sri anak murid saya majoritinya anak nelayan dan petani....

saya berharap sangat tan sri dapat membantu demi anak bangsa kita... segala pertanyaan boleh berurusan dengan saya
di email : norlidahatan@gmail.com atau tel saya 0199229947...

segala jasa baik tan sri saya dahului dengan jutaan terima kasih..

8:32 PM  
Anonymous Anonymous said...

assalamualaikum sy telah mendapat tawaran ke luar negara dan memerlukan sedikit bantuan kewangan

bolehkah tuan punya blog memberi kan details tntang PA tan sri al bukhary?

jadi,saya ingin menghantar permohonan beserta
-surat tawaran university.


terima kasih

a.onepiece.z@gmail.com

7:57 PM  
Anonymous Anonymous said...

Selain dari meminta2 adakah pihak ahlijawatan kuasa surau atau pihak anda membincangkan alternatif lain sebelum meminta tajaan dr org spt syed mokhtar?? Saja nak tahu.. orang melayu Islam tetap menjadi kebanggaan ku walaupun sifat kebanyakkan kita suka mengemis dr berusaha..

12:28 PM  
Anonymous Anonymous said...

Hello,
Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membersihkan hutang anda atau anda memerlukan pinjaman modal untuk meningkatkan perniagaan anda?
anda telah ditolak oleh
bank-bank dan agensi-agensi kewangan lain?
Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji?
mencari tidak lebih seperti yang kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda yang perkara yang telah lalu. Kami pinjaman dana kepada individu
yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang
untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan anda pinjaman. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: sharonbergers@gmail.com

6:01 AM  
Blogger Yunita Nurudeen said...

Hati-hati di sini. Tidak ada yang dapat membantu Anda di sini atau bahkan menyarankan bagaimana Anda bebas untuk mendapatkan bantuan keuangan. Setiap jawaban dari pemberi pinjaman kredit atas pertanyaan Anda, Anda harus mengabaikan, karena Mereka Apakah Penipuan ... penipuan yang nyata ... saya adalah korban yang saya robek Ribuan dolar ... baik terima kasih Tuhan untuk saudara Kristen yang dimaksud saya untuk sebuah organisasi pinjaman yang dibentuk oleh beberapa Ibu Clara, claraloans@financier.com.
Mereka membuat hidup saya yang berharga dan memberikannya makna. Ketika adik memberiku semata-mata untuk Untuk kontak lebih lanjut, saya menghubungi dia. Mereka menyetujui pinjaman sebesar $ 75.000,00 USD dan dalam 48 jam setelah bertemu semata-mata untuk orang lanjut Untuk melawan persyaratan, pinjaman saya disimpan di rekening bank saya tanpa agunan. Saya akan menyesal Total hidupku, Karena pada titik waktu saya hanya bercerai ayah dari anak saya, dan anak saya (Ridwan) dihadapkan dengan situasi hidup dan mati. Jangan ragu untuk menghubungi via Email: Claraloans@financier.com. Untuk pertanyaan lebih lanjut. hubungi saya via: Yunitanurudeen@gmail.com

9:29 PM  
Blogger Victoria Loans said...

Hello Kekasih di dalam Kristus,
Saya Menteri VICTORIA Osteen, Isteri kepada Pastor Joel Osteen Pastor Kanan Gereja Lakewood, gereja Protestan yang terbesar di Amerika Syarikat, Kami datang bersama-sama dan melihat bahawa sesetengah orang memerlukan sedikit bantuan kewangan dan bantuan jadi kami mengambil keputusan untuk membentuk sebuah syarikat pinjaman yang memberi manfaat oleh semua orang di atas 18, anda adalah daripada tidak penting tetapi apa yang kita jaminan anda adalah bahawa anda layak untuk pinjaman, anda mendapatkannya penghantaran hari yang sama ke akaun bank anda dengan syarat,
Kadar faedah yang rendah sebanyak 2%
Syarat-syarat pinjaman yang fleksibel dan bayaran bulanan

Hubungi syarikat pinjaman secara sah dan secara rasmi berlesen yang ialah Victoria Osteen Firma Pinjaman, A christian dibina Syarikat Pinjaman.
Untuk maklumat lanjut e-mel- victoriaosteenloanfirm@gmail.com

8:10 PM  
Blogger Cahya Kirana said...

Kepada Allah menjadi Maha Suci itu, Cahya syarikat pinjaman adalah salah satu daripada penaja jamin bebas terkemuka di seluruh dunia. Kami telah teguh dan selama ini kami telah membangunkan pemahaman yang baik tentang keperluan dan keperluan individu. Kami komited untuk merawat pelanggan-pelanggan kami dengan adil dan tawaran perkhidmatan yang profesional, ramah dan membantu. Prosedur kami direka untuk patut anda, untuk memastikan bahawa kami menawarkan produk yang sesuai untuk keadaan anda, formaliti dikurangkan ke tahap minimum, dan bersama-sama dengan pendekatan yang fleksibel bagi setiap program, pastikan anda melengkapkan permintaan pinjaman anda. Kami telah membantu pelanggan mengubah dan memperbaiki kehidupan mereka selama lebih daripada 47 tahun dan kami benar-benar bebas, kita berada dalam kedudukan yang unik untuk menawarkan pelbagai pinjaman untuk semua jenis perniagaan dan individu. Matlamat kami adalah untuk memenuhi keperluan kewangan anda dan kepuasan anda adalah amat penting kepada kami. Sebab itu kita mesti memberikan pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%, Jadi datang kembali kepada kami hari ini jika anda berminat dengan perkhidmatan kami Email: cahya.creditfirm@gmail.com .... kebahagiaan anda adalah kegembiraan kami.

9:48 PM  
Blogger Heather White said...

Hello, Saya Puan Heather Putih, syarikat pinjaman pinjaman peribadi. Kami sedang dan pakar dalam memberikan yang akhir pinjaman tahun ini, pinjaman Krismas, tahun pinjaman baru untuk anda untuk membayar apa-apa pinjaman koperasi yang anda sedang berada di sekarang kita memberikan pinjaman peluang seumur hidup untuk anda untuk membayar bil-bil anda dan hutang peribadi dan memiliki perniagaan anda. pinjaman diberi kepada individu dan syarikat pada kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 2%. Jadi hubungi kami hari ini melalui e-mel: (qualityloanfirms@asia.com)
(heatherwhiteloanltd@gmail.com). Datang dan perbezaan pengalaman dalam perkhidmatan kami.

7:28 AM  
Blogger Unknown said...

Kepada yang tahu cara untuk berhubung terus dengan Tansri Syed Mokhtar tolong email kepada saya secepat mungkin.. Saya perlukan bantuan dari anda dan terutama sekali bantuan dari Tansri Syed Mokhtar. ini email saya.. amybprocket@gmail.com

4:55 AM  
Blogger Hamba Allah said...

Tan sri...meminta sedikit sumbangan kepada keluarga miskin tiada Emak Dan ayah...kesempitan hidup memaksa mereka ikat perut. Andainya sudi membantu..
14460001803206-CIMB bank..
5ribu sudah mengcukupi..Allah saja yg mampu membalasnya

5:23 AM  
Blogger Hamba Allah said...

Tan sri...meminta sedikit sumbangan kepada keluarga miskin tiada Emak Dan ayah...kesempitan hidup memaksa mereka ikat perut. Andainya sudi membantu..
14460001803206-CIMB bank..
5ribu sudah mengcukupi..Allah saja yg mampu membalasnya

5:23 AM  
Blogger firara ara said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan.

Saya ingin memohon sedikit bantuan kewangan bg membantu saya.saya muhammad ahlam firdaus seorang mahasiswa yg skrg sedang melanjut kan pengajian saya di Indonesia dlam bidang syariah

Saya tidak menerima mana2 tajaan,biasiswa mahupun pinjaman,hanya tajaan dari kedua orgtua saya,mereka tidak la berpendapatan tinggi.ayah saya hanya la bekerja sebagai jaga keselamatan di kilang,manakalah ibu saya suri rumah yg menanggung saya dan adik2 sy yg masih di bangku sekolah.sy mempunyai 8 adik beradik dan skrg tinggal 7 kerana abg saya batu shj pergi menghadap ilahi akibat kanser tulang tahap 4.

Jadi,sy amat2 lah memerlukan bantuan dari pihak tuan utk membantu saya,jika pihak tuan memberi bantuan dlam bentuk pinjaman sekali pun sy sudi membayar nya semula.

Sekian wasalam.
0196135660

12:07 PM  
Blogger firara ara said...

Assalamualaikum dan salam sejahtera saya ucapkan.

Saya ingin memohon sedikit bantuan kewangan bg membantu saya.saya muhammad ahlam firdaus seorang mahasiswa yg skrg sedang melanjut kan pengajian saya di Indonesia dlam bidang syariah

Saya tidak menerima mana2 tajaan,biasiswa mahupun pinjaman,hanya tajaan dari kedua orgtua saya,mereka tidak la berpendapatan tinggi.ayah saya hanya la bekerja sebagai jaga keselamatan di kilang,manakalah ibu saya suri rumah yg menanggung saya dan adik2 sy yg masih di bangku sekolah.sy mempunyai 8 adik beradik dan skrg tinggal 7 kerana abg saya batu shj pergi menghadap ilahi akibat kanser tulang tahap 4.

Jadi,sy amat2 lah memerlukan bantuan dari pihak tuan utk membantu saya,jika pihak tuan memberi bantuan dlam bentuk pinjaman sekali pun sy sudi membayar nya semula.

Sekian wasalam.
0196135660

12:07 PM  
Blogger Nurulaini Mohd Darus said...

nama saya aini,

Saya ada 2 bln tunggakkan dengan rhb untuk personal loan n asb loan

Tujuan saya nak apply sbb saya nak susun kewangan saya.

saya telah di tipu dan rungsing untuk menyelesaikan masalah saya.

saya mohon ada org yg boleh membantu saya. saya perlukan sekurang2nya 15ribu untuk menyusun kewangan saya.

157054650060-mbb - 0193986256

2:22 AM  
Blogger Henny Silalahi said...

Hello, nama saya Henny Silalahi, dari Indonesia, saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengingatkan semua pencari pinjaman perlu berhati-hati kerana banyak syarikat pinjaman penipuan di sini di internet, tetapi mereka masih merupakan syarikat pinjaman palsu asal.
Beberapa bulan yang lalu, saya adalah dari segi kewangan tegang dan terdesak, saya menjadi mangsa penipuan oleh beberapa syarikat pinjaman dalam talian, kerana saya memerlukan syarikat pinjaman yang jujur.

Saya hampir berputus asa, tidak sehingga saya mendapatkan nasihat daripada rakan yang kemudian mengarahkan saya untuk pinjaman pemberi pinjaman yang sangat handal MORISS CERULO LOAN FIRM, yang memberi pinjaman pinjaman tidak bercagar 750 juta dalam masa kurang daripada 24 jam tanpa tekanan atau tekanan kepada kadar faedah yang lebih rendah daripada 2%. Saya amat terkejut apabila saya memeriksa akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah pinjaman yang saya digunakan secara langsung dipindahkan ke akaun bank saya tanpa apa-apa kelewatan atau kekecewaan, kerana saya berjanji bahawa saya akan berkongsi berita baik supaya orang ramai boleh mendapatkan pinjaman mudah tanpa tekanan.

Saya mahu anda menjadi pasti dan yakin bahawa ini adalah yang asal kerana saya mempunyai semua bukti yang memproses pinjaman ini termasuk kad id, dokumen perjanjian pinjaman dan semua kerja kertas. Saya percaya Puan Joy Wilson sepenuh hati kerana dia telah benar-benar membantu dalam hidup saya. Anda sangat bertuah kerana mempunyai peluang untuk membaca kesaksian ini hari ini. Jadi, jika anda memerlukan pinjaman apa-apa jenis, sila hubungi syarikat melalui e-mel: (morissceruloloanfirm@gmail.com)
Anda juga boleh menghubungi saya melalui e-mel saya di (hennysilalahi35@gmail.com) jika anda mendapati sukar atau mahu prosedur untuk mendapatkan pinjaman

1:13 AM  
Blogger Cabot Financial Services said...

​​​​​​Halo, CABOT FINANCIAL SERVICES, perusahaan yang terdaftar dan disetujui apakah Anda berhutang? Anda butuh dorongan finansial? Atau apakah Anda ingin mensponsori bisnis yang ada? Kami di sini untuk memberikan bantuan keuangan itu kepada Anda karena kami memberikan pinjaman kepada individu yang memiliki reputasi baik baik lokal maupun internasional untuk semua orang yang membutuhkan pinjaman, dan dapat melunasi pinjaman tersebut, karena dunia secara bertahap berubah menjadi desa global, kami memberikan pinjaman melalui Transfer antar-intra-elektronik dan juga pemberian kupon dari bank. Jadi untuk mendapatkan pinjaman dari perusahaan kami,​​ Anda dapat menghubungi kami melalui e-mail:​​{cabotfinancialservice@gm​​ail.com} atau melalui #B​​BM {D88A5C5F}

1:45 PM  
Blogger Dewi Rumapea said...

Salam sejahtera!
Nama saya Dewi Rumapea, saya berasal dari kota SEMARANG, Indonesia. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan semua dalam kumpulan ini mencari pinjaman yang sangat berhati-hati kerana ada penipuan di mana-mana. Beberapa bulan yang lalu, saya secara kewangan turun dan saya memutuskan untuk mendapatkan pinjaman dari Man di Malaysia dan saya tertipu oleh pemberi pinjaman palsu di Malaysia. Saya hampir kehilangan harapan sehingga seorang kawan saya merujuk saya kepada pemberi pinjaman yang sangat dipercayai dan tulen yang dipanggil Puan Glory, seorang pemberi pinjaman swasta yang meminjamkan saya pinjaman sebanyak Rp500,000,000 tanpa tekanan, pada kadar faedah 2% yang merupakan kadar yang berpatutan untuk saya.

Selepas memindahkan kredit saya ke akaun bank saya, saya sangat terkejut apabila saya menyemak baki akaun bank saya dan mendapati bahawa jumlah saya memohon, telah dipindahkan terus ke akaun saya, oleh puan Glory, tanpa berlengah-lengah. Jadi saya berjanji kepada puan Glory bahawa saya akan berkongsi berita baik agar orang ramai mendapat pinjaman mudah tanpa tekanan. Jadi, jika anda memerlukan sebarang pinjaman, sila hubungi Puan Glory melalui email: gloryloanfirm@gmail.com

Saya menggunakan masa ini untuk memaklumkan kepada anda semua bahawa anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya: dewiputeri9@gmail.com atau anda boleh menghubungi Nur Izzatul Azira Ismail, dari Malaysia yang memperkenalkan saya dan memberitahu saya mengenai Puan Glory, Dia juga mendapat pinjaman dari Puan Glory, Anda juga boleh menghubunginya melalui e-mel: utariwirmayaty@gmail.com Kini, semua yang saya lakukan adalah cuba untuk memenuhi pembayaran pinjaman saya yang saya hantar terus ke akaun bulanan.

Nota: Tiada yuran insurans, yuran pendaftaran atau yuran pemindahan.

Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Allah SWT kerana menggunakan puan Glory untuk mengubah kisah kewangan saya dan kini saya seorang pemilik perniagaan saya yang bangga, semoga Allah terus memberkati Puan Glory dan terus menggunakannya untuk membantu kita semua dalam kesulitan kewangan

9:08 AM  
Blogger hendi didi said...

Apakah Anda mencari dana untuk melunasi Kredit?
Apakah Anda mencari dana untuk memulai bisnis baru?
Apakah Anda memiliki proyek yang belum selesai karena pembiayaan yang buruk?
Apakah Anda perlu uang untuk berinvestasi di pabrik atau pertanian
Apakah Anda membutuhkan pinjaman modal besar?
Apakah Anda ingin membayar hutang besar?
Apakah Anda membutuhkan pinjaman mendesak?
Pinjaman pinjaman yang ditawarkan oleh ibu Muslim adalah 100% pasti
jangan khawatir lagi


Assalamalekum. nama saya Profesor Hendi Didi dari Bukittinggi, kota pedalaman kecil yang menawan yang terletak di Sumatera Barat. semua harap berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini di situs ini, dan jangan tanggapi iklan pinjaman yang dikirim ke alamat email pribadi Anda, mereka adalah pinjaman palsu dari Nigeria dan Singapura. Saya kehilangan banyak uang untuk para pemberi pinjaman nigeria palsu sehingga banyak pemberi pinjaman pinjaman di sini semuanya scammers dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda keluar dari uang Anda, saya mengajukan pinjaman sekitar Rp. 600 juta dan saya diminta untuk membayar sejumlah biaya pendaftaran dan biaya transfer dan saya membayar, mereka bertanya lagi dan lagi dan lagi, saya membayar Rp 89 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman, happend kepada saya sekitar 7 kali dari berbagai perusahaan pinjaman dari Nigeria. saya akan memenuhi satu benar tetapi saya tidak. Saya membaca di koran tentang orang-orang yang mendapat pinjaman tanpa stres, dari seorang ibu muslim yang jujur ​​AASIMAHA ADILA LOAN FIRM Saya mengajukan permohonan untuk Rp 853 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tetapi saya memiliki pinjaman saya dalam waktu kurang dari 2 tahun. jam hanya dalam 1% tanpa jaminan. saya sangat senang karena saya menabung dari kemiskinan. jadi saya menyarankan semua orang di sini membutuhkan pinjaman untuk menghubungi AASIMAHA ADILA AHMED LOAN FIRM dan saya meyakinkan Anda bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman Anda 100% pasti dan cepat. Saya memiliki daftar 15 orang yang mendapatkan pinjaman dari perusahaan muslim dari indonesia dan malaysis
 (aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com)
Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan info lebih lanjut dan bantuan di (hendidi01@gmail.com)

juga bisa menghubungi mereka
PIN BBM # :::::::::::::::::::::::::::::: (D8DA4EA9)
Ikuti kami di halaman instagram ::::::::::: Aasimahaadilaahmed.loanfirm
Twitter ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: aasimahaadila loanfirm Saya doakan semoga Anda beruntung, saya berjanji untuk bersaksi setelah saya mendapatkan pinjaman, ini adalah kesaksian saya

12:39 AM  
Blogger Marcia Retnawati said...

Halo,
Nama saya Marcia Retnawati dari Batan Miroto kota Semarang di Indonesia, saya ingin menggunakan medium ini untuk memberi nasihat kepada setiap orang agar berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, sehingga peminjam pinjaman di sini adalah semua penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu anda wang saya, saya memohon pinjaman kira-kira 100 juta dari seorang wanita di Malaysia dan saya kehilangan kira-kira 6 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan sekali lagi untuk kos, saya membayar hampir 6 juta lagi saya tidak mendapat pinjaman,

Allah adalah kemuliaan, saya bertemu seorang sahabat yang baru saja memohon pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan apa pun, jadi dia memperkenalkan saya kepada Puan Alicia Radu, dan saya memohon 500 juta, saya rasa ini adalah jenaka dan penipuan, tetapi saya mendapat pinjaman saya kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa cagaran. Saya sangat gembira kerana saya diselamatkan daripada menjadi miskin.

jadi saya nasihat semua orang di sini yang memerlukan pinjaman untuk dihubungi
Puan Alicia Radu, melalui e-mel: aliciaradu260@gmail.com

Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: Marciaretnawati450@gmail.com

sekali lagi terima kasih semua kerana membaca kesaksian saya, dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita hidup dan kemakmuran

11:48 AM  
Blogger Tatiana Anderson said...

Apakah Anda membutuhkan solusi keuangan untuk melunasi utang, juga mengatasi kesulitan untuk mendapatkan pinjaman dari bank / lembaga keuangan lokal lainnya? Atau apakah Anda memerlukan uang untuk memulai bisnis Anda sendiri? Tidak perlu khawatir lagi, kami mengeluarkan pinjaman dengan bunga kurang dari 2%. Kemudian, hubungi kami di: (tatianaandersonloanfirm@gmail.com)

3:58 PM  
Blogger Charity White said...

Halo,
Ini untuk memberi tahu masyarakat bahwa Nyonya Charity White, pemberi pinjaman swasta memiliki kesempatan finansial untuk semua orang yang membutuhkan bantuan keuangan, membayar tagihan, untuk berinvestasi dalam bisnis baru atau untuk meningkatkan bisnis Anda. Kami memberikan pinjaman dengan bunga sebesar 2% kepada perusahaan dan perorangan. Ini tidak memerlukan banyak dokumen, juga syarat dan ketentuan yang jelas dan peka. Hubungi kami via e-mail: (charitywhitefinancialfirm@gmail.com) Kami akan memberikan layanan terbaik kami.

11:23 PM  
Blogger YODIKA RONI said...

Nama saya Yodika Roni, saya pemilik bisnis dan saya ingin menggunakan media ini untuk menyarankan semua orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman Internet karena banyak pemberi pinjaman Internet di sini palsu dan mereka hanya berbagi cerita untuk mencuri uang Anda. Bisnis saya menderita karena saya tidak punya uang untuk berinvestasi untuk membuat bisnis saya besar sehingga saya dapat menghasilkan lebih banyak keuntungan dan juga memiliki cabang lain. Jadi, saya memutuskan untuk pergi ke bank saya untuk meminta pinjaman tetapi saya ditolak karena saya tidak memiliki jaminan yang diperlukan bank dari saya untuk meminjam dari mereka.

Saya akan melalui internet dan saya melihat begitu banyak cerita bagus tentang bagaimana mereka mendapat pinjaman dan mereka memasukkan email untuk dihubungi, jadi, saya memutuskan untuk mencoba jika saya dapat meminjam dari mereka dan saya menghubungi salah satunya. Saya diminta untuk mengirimkan semua dokumen saya dan mereka meminta saya membayar untuk menerima pinjaman, saya membayar total Rp14.000.000 dan saya tidak menerima pinjaman. Dan begitulah hidup saya berubah dari buruk menjadi yang terburuk. bisnis saya berada di garis hancur dan saya berpikir untuk mengambil hidup saya karena tidak ada yang menarik minat saya lagi.

Tetapi dalam semua yang terjadi pada saya, saya masih berdoa kepada Allah untuk menyelamatkan saya dari masalah ini yang saya telah menempatkan diri ke dalam, saya berdoa kepada Allah setiap hari karena hanya Allah sendiri yang dapat mengubah situasi saya.
Minggu lalu hari Senin, setelah saya melaporkan apa yang terjadi pada saya kepada polisi, saya pergi untuk memeriksa situs web di mana saya melihat pos wanita yang mencuri uang saya, saya melihat sebuah pos oleh Ny. Sarah Ward yang mengatakan bahwa setiap perusahaan pinjaman tanpa situs web perusahaan legal adalah palsu dan mereka bukan pemberi pinjaman.
Saat itulah saya menyadari bahwa saya yang membuat kesalahan dan saya seharusnya tidak menghubungi wanita yang mencuri uang saya atas nama perusahaan pinjaman karena mereka tidak memiliki situs web, itu hanya email yang saya lihat.

Jadi, saya memutuskan untuk mengunjungi situs web pos oleh Ny. Sarah Ward yaitu: www.24hoursfinance.org
Saya memeriksa situs web dan saya menemukan bahwa itu nyata, jadi, saya mengajukan pinjaman dari perusahaan dan mereka mengirimi saya syarat yang saya setujui. Setelah persetujuan pinjaman saya, saya diminta untuk mengirimkan rincian bank saya yang saya lakukan. Saya baru saja di rumah saya dan saya menerima pemberitahuan dari bank saya bahwa akun saya telah dikreditkan dengan pinjaman saya. Saya sangat bahagia dan saya berjanji kepada Allah bahwa saya harus mengambil waktu saya untuk membagikan cerita ini sehingga orang lain dapat diselamatkan dari tangan para lender yang buruk itu.
Saya ingin Anda yang membaca cerita saya untuk menghubungi 24HOURSFINANCE jika Anda membutuhkan pinjaman sehingga Anda tidak akan kehilangan uang Anda kepada para pencuri itu. .

Jadi, saya menggunakan kesempatan ini untuk memberitahu semua orang dari Indonesia dan negara lain yang tepat untuk membaca cerita saya dan dia perlu pinjaman untuk menghubungi
24HOURSFINANCE Situs web melalui: www.24hoursfinance.org
Anda masih dapat menghubungi mereka melalui email: 24hoursfinance.org@gmail.com

 jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut dari saya, maka jangan ragu untuk menghubungi saya melalui Email: yodikaroni@gmail.com
Sekali lagi terima kasih atas semua telah membaca ceritaku, dan tolong bagikan ceritamu setelah menerima pinjamanmu dari 24HOURSFINANCE sehingga orang lain dapat diselamatkan dari tangan para pemberi pinjaman jahat itu dan semoga Allah terus memberkati kita semua dan memberi kita umur panjang dan kemakmuran.

6:37 AM  
Blogger Nurul Yudianto said...

Hari yang baik untuk semua warganegara Indonesia, nama saya Nurul Yudianto, saya ingin berkongsi kesaksian hidup saya di sini di platform ini supaya semua warganegara Indonesia berhati-hati dengan pinjaman pemberi pinjaman di internet dari NIGERIA dan lain-lain sebahagian daripada AFRICA,

Setelah beberapa lama cuba mendapatkan pinjaman dari institusi kewangan, dan terus ditolak, saya memutuskan untuk memohon pinjaman online tetapi saya menipu dan kehilangan Rp18.7 juta, kepada seorang wanita di Saudi Arabia dan Nigeria.

Saya menjadi sangat terdesak untuk mendapatkan pinjaman, jadi saya mengadakan perbincangan dengan kawan saya, Puan Rika Nadia (rikanadia6@gmail.com) yang kemudiannya memperkenalkan saya kepada Lady Esther, Pengurus Cawangan Firma Akses Pinjaman, jadi kawan saya meminta saya memohon LADY ESTHER, jadi saya Screams dituangkan dan dihubungi LADY ESTHER. melalui e-mel: (estherpatrick83@gmail.com)

Saya memohon pinjaman sebanyak Rp200 juta dengan kadar faedah sebanyak 2%, supaya pinjaman itu diluluskan dengan mudah tanpa tekanan dan semua persiapan dilakukan dengan transfer kredit, karena tidak memerlukan jaminan dan jaminan untuk transfer pinjaman, saya telah diberitahu untuk mendapatkan sijil perjanjian lesen untuk memindahkan kredit saya dan dalam masa kurang dari satu setengah jam wang yang dipinjam telah dimasukkan ke dalam akaun bank saya.

Saya fikir ia adalah satu jenaka sehingga saya menerima panggilan dari bank saya bahawa akaun saya telah dikreditkan dengan jumlah sebanyak Rp200 juta. Saya sangat gembira bahawa akhirnya Allah telah menjawab doa saya dengan buku pinjaman dengan pinjaman asal saya, yang telah memberikan saya keinginan hatiku.

Semoga Tuhan memberkati LADY ESTHER untuk mewujudkan kehidupan yang adil bagi saya, jadi saya menasihati sesiapa yang berminat untuk mendapatkan pinjaman untuk menghubungi Puan LADY ESTHER dengan baik melalui e-mel: (estherpatrick83@gmail.com) atas pinjaman anda

Akhirnya saya ingin mengucapkan terima kasih kepada anda semua untuk meluangkan masa untuk membaca kesaksian hidup saya yang benar tentang kejayaan saya dan saya berdoa kepada Tuhan untuk melakukan kehendak-Nya dalam hidup anda. anda boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut melalui e-mel saya: (nurulyudianto2@gmail.com) Salam

2:10 PM  
Blogger mohamedsiti said...

Jabatan permohonan ..... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
Lembaga Pengarah ...... + 447456405237

                 BERITA BAIK! BERITA BAIK!! BERITA BAIK!!!
 Saya siti dari Tawau Malaysia .. Sebahagian besar daripada mereka yang mengatakan peminjam adalah salah, saya menjadi mangsa penipuan internet sejak 2017. Saya mengajar bahawa hidup saya telah berakhir. saya membaca mengenai papper berita mengenai firma pinjaman yang bereputasi yang membantu ramai orang di seluruh dunia termasuk orang-orang dari malaysia (AASIMAHA ADILA AHMED LOAN), dan saya mengambil kepercayaan dan memohon pinjaman sebanyak RM 550,000 selepas mengisi borang dan semua proses yang telah berjaya dilakukan, mereka memberi saya pinjaman sebanyak RM 550,000 dengan kadar faedah yang sangat rendah sebanyak 1% dan juga tanpa cagaran, sepanjang hayat saya dan kredit saya sudah siap, dalam masa 2 jam ke dalam akaun MAYBANK saya tanpa sebarang masalah. Sebab mengapa saya membuat pengakuan hari ini, adalah bahawa mereka telah membuat semua kesedihan saya untuk kegembiraan dan ketawa. Dia adalah Tuhan yang dihantar untuk membantu saya. Saya berterima kasih kepada Allah yang Maha Kuasa untuk menolong saya. Sekiranya anda mahukan pinjaman sebenar, hubungi syarikat pinjaman bereputasi 100% dan paling cepat dalam persetujuan dan penghantaran.
hubungi .... aasimahaadilaahmed.loanfirm@gmail.com
info.....mohamedsiti30@gmail.com

10:42 AM  
Blogger Angga Annisa said...

Ini luar biasa saat saya mengira semua telah selesai dengan saya Ibu Iskandar datang untuk menyelamatkan saya. Saya sangat berhutang sejauh orang-orang yang saya pinjam uang dari geng melawan saya dan kemudian membuat saya ditangkap sebagai akibat dari hutang saya. ditahan selama berbulan-bulan maka masa rahmat diberikan kepada saya saat saya dipulangkan dan dibebaskan untuk pergi dan mencari uang untuk membayar semua hutang yang saya terima sehingga saya diberitahu bahwa ada beberapa kreditur sah online sehingga saya harus mencari Karena melalui blog saya berualang kali tertipu tapi ketika saya menemukan Ibu Iskandar CEO ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM, Tuhan mengarahkAan saya ke iklannya melalui blog karena daya tarik saya terhadapnya adalah benar-benar mukjizat mungkin karena Tuhan telah melihat bahwa saya memiliki banyak menderita karena itulah dia mengarahkan saya kepadanya. Jadi saya menerapkannya dengan antusias setelah beberapa jam pinjaman saya disetujui oleh Dewan dan dalam dua hari saya dikreditkan dengana jumlah pasti yang saya berikaan untuk semua ini tanpa jaminan tambahan Kredit Tanpa Agunan (KTA) sama seperti saya berbicara dengan Anda sekarang saya telah dapat menghapus semua hutang saya dan sekarang saya memiliki supermarket sendiri, saya tidak memerlukan bantuan orang lain sebelum saya memberi makan atau mengambil keuangan apa pun keputusan saya tidak punya urusan dengan Polisi lagi saya sekarang adalah wanita merdeka. Anda ingin mengalami kemandirian finansial seperti saya silahkan hubungi Ibu melalui BBM-nya: {D8980E0B} atau melalui email perusahaan: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com) Anda tidak dapat memperdebatkan fakta bahwa di dunia kesulitan ini Anda memerlukan seseorang untuk membantu Anda mengatasi gejolak keuangan dalam hidup Anda dengan satu atau lain cara, jadi saya memberi Anda mandat untuk mencoba dan menghubungi Ibu Iskandar di alamat di atas sehingga bisa mengatasi kemerosotan keuangan dalam hidup Anda. Anda bisa menghubungi saya melalui email berikut: (anggaannisa1979@gmail.com)) selalu bersikap positif dengan Ibu Iskandar dia akan melihat Anda melalui semua tantangan finansial Anda dan kemudian memberi Anda sebuah tampilan baru finansial.

Detail Kontak Penuh:

Perusahaan: ISKANDAR LESTARI LOAN FIRM (ISKANDAR LENDERS)
Email: {iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}
BBM INVITES: {D8980E0B}
: {4424AA}
Alamat Facebook: {www.facebook.com/iskandar.lesteri.7}
Website: {iskandarlestari.wordpress.com}

TESTIMONI OLEH
Penerima Manfaat: Angga Annisa
Email: {anggaannisa1979@gmail.com}

9:01 AM  

Post a Comment

<< Home